Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Problemele energetice ale Ucrainei se agravează: termocentralele ar putea rămâne fără cărbune din cauza conflictului armat

Problemele energetice ale Ucrainei se agravează: termocentralele ar putea rămâne fără cărbune din cauza conflictului armat

Ahmetov

Luptele intense purtate în estul Ucrainei între armata ucraineană și forțele separatiste proruse au obligat companiile miniere să reducă sau să chiar să oprească cu totul producția de cărbune la minele din zona respectivă, punând în pericol aprovizionarea cu energie electrică a țării, iar guvernul de la Kiev ia în calcul măsuri precum raționalizarea consumului și interzicerea exporturilor de cărbune.

Industria carboniferă a Ucrainei este concentrată în regiunile industriale Lugansk și Donețk, care constituie totodată teatrul de desfășurare al unui sângeros conflict între separatiștii proruși și armata ucraineană, care a dus la distrugerea unor elemente vitale de infrastructură energetică, cum ar fi o serie de rețele de distribuție a curentului electric.

Circa jumătate dintre cele 115 mine de cărbune de care dispune Ucraina, cel de-al doilea mare producător de cărbune din Europa, și-au oprit cu totul activitatea, iar producția totală a țării a scăzut cu 22% în iulie, comparativ cu aceeași lună din 2013, la 5,6 milioane de tone, a declarat Mihailo Volineț, președintele Uniunii Independente a Minerilor din Ucraina, citat de Reuters.

"Minele care încă funcționează operează în mod haotic, oprindu-și și repornindu-și producția în funcție de aprovizionarea cu electricitate și de evoluția luptelor armate",a a spus Volineț.

Vor să interzică exporturile

Potrivit companiei de investiții Pellicourt și firmei energetice Donbas Energy, termocentralele ucrainene riscă să rămână fără cărbune în circa o lună din cauza distrugerii de către trupele separatiste a liniilor de cale ferată pe care este transportat cărbunele, transmite CNBC.

Săptămâna trecută, guvernul de la Kiev a decretat stare de urgență în domeniul energetic, din cauza dificultăților întâmpinate în transportul cărbunelui la termocentrale, care livrează satisfac circa 40% din totalul cererii de energie electrică a țării.

Executivul ucrainean ia, de asemenea, în considerare, interzicerea temporară a exporturilor de cărbune și majorarea importurilor. În prezent, Ucraina este exportator net de cărbune. "Vom crește importurile din Polonia, Rusia, Indonezia, Africa de Sud, Columbia și alte state. Problema va fi prețul", a declarat directorul companiei de consultanță Energy Resources Ukraine, Andrei Faforov.

O altă problemă este distrugerea sau avarierea rutele de aprovizionare cu cărbune. "Drumurile de acces către mine și termocentrale au fost distruse, astfel încât, chiar dacă se majorează importurile, nu este deloc clar cum se va transporta și livra cărbunele", spune analistul Denis Savka de la Dragon Capital.

Rinat Ahmetov controlează aproape jumătate din cărbunele Ucrainei

Un trader al companiei DTEK, cel mai producător privat de cărbune și electricitate din ucraina, a declarat, pentru Reuters, că unele termocentrale ucrainene mai au rezerve de cărbune pentru doar două săptămâni. DTEK, care este parte a imperiului economic al celui mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, a refuzat să comenteze informația. Compania lui Ahmetov asigură circa 29% din producția de electricitate generată din cărbune a țării și controlează 46% din producția de cărbune a Ucrainei.

Penuria de cărbune survine în cel mai prost moment posibil pentru Ucraina, care sperase să sporească ponderea termocentralelor în mixul energetic național pentru a reduce consumul de gaze naturale, pe fondul opririi livrărilor de către Gazprom. În Kiev și în alte orașe mari, furnizarea apei calde la blocurile de locuințe va fi oprită cel puțin până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a menține la un nivel cât de cât liniștitor stocurile de gaze naturale din depozitele de înmagazinare ucrainene, în condițiile stopării exporturilor de gaze de către Rusia, pentru a nu pune în pericol încălzirea locuințelor la iarnă.

În plus, guvernul ucrainean a raționalizat, prin impunere de limite, consumul de gaze al consumatorilor industriali, al instituțiilor publice și al companiilor de utilități din august și până la sfârșitul iernii. Plafonul total de consum a fost fixat la 14 miliarde de metri cubi, din care 7,5 miliarde alocate consumatorilor industriali, 5,8 miliarde companiilor de utilități și 0,6 miliarde instituțiilor publice.

"Raționalizarea înseamnă că sectorul industrial va fi nevoit să-și reducă consumul de gaze cu aproape 50%, iar companiile de utilități – cu 11%. Considerăm că o astfel de reducere drastică a consumului de gaze al industriei nu va putea fi realizată fără o scădere semnificativă a producției industriale", se arată într-o notă pentru investitori a Dragon Capital.

Anul trecut, Ucraina a produs 83,7 milioane de tone de cărbune, din care circa 60% a reprezentat cărbune energetic, potrivit datelor Ministerului Energiei de la Kiev.

Tag Cloud