Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat09302023

Last updateWed, 22 Feb 2023 7pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Axpo România, profit de peste 1 mil. lei per angajat. KPMG este noul auditor al furnizorului de energie

Axpo România, profit de peste 1 mil. lei per angajat. KPMG este noul auditor al furnizorului de energie

axpo

Unul dintre cei mai mari furnizori de energie de la noi din ţară, Axpo România, a avut anul trecut un profit net de 16,5 milioane de lei cu doar 15 salariaţi, la afaceri de 403 milioane de lei. Compania nu a mai prelungit mandatul cenzorului Aristos Contab şi a ales drept auditor financiar pe KPMG Audit, indică o hotărâre a Axpo, consultată de Energy Report.

De asemenea, Axpo România (fosta EGL România), controlată de statul elveţian, a avut în anul 2012, cu doar 13 salariaţi, o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de lei (mai precis 550.112.255 lei) şi un profit de peste 11 milioane de lei.

Lunile trecute, furnizorul şi-a prelungit cu un an un credit de 29 de milioane de euro luat de la Unicredit Ţiriac. Hotărârea s-a luat într-o AGEA a companiei, desfăşurată în Elveţia, la fel cu hotărârea de a apela la serviciile auditorului din Big Four.

Înfiinţată în septembrie 2003 ca filială internațională a EGL, acum Axpo Trading, Elveția, compania a implementat în România modelul de furnizarea de energie electrică şi de gaze către acelaşi client, model preluat apoi de jucători precum Gaz de France, CEZ şi alţii.

De altfel, elveţienii au fost pionieri şi în alte privinţe în România. Astfel, în vara anului trecut, într-o perioadă în care contractele mult mai mari de un an erau greu de închipuit, Axpo Energy România şi Long Bridge Milenium au încheiat pe PCCB, administrată de OPCOM, un contract pe... zece ani.

Axpo România este o filială internațională a Axpo și oferă servicii în domeniul energiei și gazelor naturale și furnizează energie clienților locali. Statul elveţian controlează compania românească prin Axpo International din Luxembourg (99,995%) şi prin Axpo Trading AG din Elveţia (0,005%).

 

Tag Cloud