Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica CE Oltenia caută avocaţi pentru listarea la Bursă

CE Oltenia caută avocaţi pentru listarea la Bursă

complexul-energetic-oltenia

Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător naţional de energie din România, a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru data de 15 mai. Printre punctele de pe ordinea de zi figurează aprobarea achiziţionării unor servicii de consultanţă juridică pentru listarea la Bursă, indică documentul de convocare, consultat de Energy Report.

Consultanţii juridici ar urma să fie specializaţi “în legislaţia pieţei de capital din România şi din Uniunea Europeană, care să asiste societatea în legătură cu procesul de intermediere a ofertei publice primare de acţiuni nou emise de companie”, se mai arată în documentul citat.

Mare grabă nu pare a fi, totuşi, pentru această listare anunţată de ceva vreme. Amintim doar că săptămânile trecute, contrar înţelegerilor cu FMI, Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, vorbea de o listare amânată după 15 septembrie sau chiar după începutul lui octombrie şi nu în iunie, cum a fost iniţial înţelegerea cu Fondul. Asta şi pentru că “s-a găsit cu greu un consultant internaţional care să facă evaluarea rezervelor de cărbune, găsirea consultantului a cerut mai mult timp”. Mai în glumă, mai în serios, printre cele mai prolifice meserii din ultima perioadă este cea de consultant. Şi asta, absolut indiferent de domeniu. În aceste condiţii, a amâna listarea la bursă pentru că a fost dificilă găsirea unui consultant poate fi cel puţin… amuzant.

La finele anului trecut şi Electrica a aprobat achiziţionarea “serviciilor de consultanţă şi asistenţă juridică ale unui consultant juridic reputat la nivel internaţional, autorizat să îşi desfăşoare activitatea în SUA şi / sau Asia, care va indica acţiunile şi va întreprinde măsurile necesare în scopul îndeplinirii cerinţelor impuse de pieţele de capital internaţionale în cadrul procesului de privatizare”, aşa cum scriam de altfel la vremea respectivă în revistă. Asta după ce în toamnă, Casa de avocatură Muşat & Asociaţii a fost aleasă să acorde asistenţă sindicatului de intermediere selectat  pentru derularea ofertei publice primare (IPO) de vânzare de actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti, respectiv consorţiului format din BRD, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Capital & Investment, Societe Generale şi Swiss Capital. Pe partea de asistenţă juridică la nivel internaţional, consilierea e asigurată de firma Paul Hastings din Londra.

Revenind la Complexul Energetic Oltenia, mai spunem doar că la finele anului trecut, compania a avut, conform rezultatelor estimate, o cifră de afaceri de 2,6 miliarde lei şi un profit brut de aproximativ 300 milioane de lei.

Compania, înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, a avut în anul 2013 o producţie de lignit de 23 milioane de tone. Tot anul trecut, compania estimează că a produs circa 12 TWh de energie electrică.

 

Tag Cloud