Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Canadienii care dezvoltă proiectul aurifer Certej vor exploata calcar industrial în Hunedoara. Ce redevențe și taxe vor plăti

Canadienii care dezvoltă proiectul aurifer Certej vor exploata calcar industrial în Hunedoara. Ce redevențe și taxe vor plăti

Calcar

Compania European Goldfields, achiziționată în 2011 de canadienii de la Eldorado Gold, dezvoltatorii proiectului aurifer de la Certej, au concesionat pe 12 ani perimetrul minier Săliște-Hondol din județul Hunedoara, de unde vor extrage calcar industrial, autoritățile de la București estimând că, pe toată durata concesiunii, bugetul de stat al României va încasa, de pe urma acestei exploatări, redevențe miniere de 1,162 milioane euro și taxe de exploatare minieră de 2,856 milioane lei.

În urma negocierilor cu compania, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a încheiat cu European Goldfields licența de concesiune nr. 130111/2010 de exploatare a calcarului industrial din perimetrul Săliște - Hondol, județul Hunedoara, perimetru pe care compania a derulat lucrări de explorare încă din 2002, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea intrării în vigoare a licenței de concesiune.

Suprafața perimetrului de exploatare este de 7,438 kilometri pătrați, iar durata de concesiune negociată este de 12 ani contractuali, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani.

"Garanția financiară pentru refacerea mediului deteriorat ca urrnare a activităților miniere de exploatare se stabilește în conformitate cu instrucțiunile tehnice emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Impactul activității de exploatare ce constituie obiectul licenței de concesiune asupra speciilor protejate, habitatelor naturale, ariilor protejate și peisajelor, precum și asupra factorilor de mediu, respectiv, aer, apă, sol, precum și asuora comunității locale, s-a determinat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare din domeniul protecției mediului și gospodăririi apelor, pentru care Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a emis Acordul de mediu nr. HD-4/10.11.2011, precizează ANRM.

Taxe și redevențe majorate

European Goldfields va fi obligată la plata taxei anuale pe activitatea minieră de exploatare, de 32.000 lei/kilometrul pătrat, și a redevenței miniere de 0,4375 euro/tona de producție minieră de calcar industrial extras din zăcământ, în echivalent lei, care se achită la cursul de schimb oficial lei/euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Suprafața perimetrului de exploatare este de 7,438 kilometri pătrați, in consecință valoarea anuală a taxei pe activitatea minieră de exploatare aferentă suprafeței perimetrului este de 238.016 lei. Pe 12 ani de concesiune, valoarea taxei ar fi de 2,856 milioane lei.

"Producția minieră estimată pe durata de concesiune de 12 ani contractuali este 2.656.000 tone, în consecință valoarea redevenței datorate bugetului de stat pentru perioada de concesiune menționată este de 1.162.000 euro, în echivalent lei, cu condiția executării în integralitate a prevederilor licenței și fără modificări ale condițiilor de piață actuale. Valoarea medie anuală a redevenței datorate bugetului de stat este de 96.833 euro în echivalent lei", arată ANRM în documentul citat.

Guvernul a majorat taxele speciale pe activitatea de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale cu 28% în iulie anul trecut. În urma majorării, taxa anuală pentru activitatea de prospecțiune a fost stabilită la 320 lei/kilometrul pătrat, cea pentru activitatea de explorare la 1.280 lei/kilometrul pătrat, iar cea pentru activitatea de exploatare – la 32.000 lei/kilometrul pătrat.

Bugetul de stat a încasat, în 2013, din taxe speciale pe activitatea de prospecțiune, explorare și exploatare a resurselor minerale, suma de 22,065 milioane lei, cu 14,2% mai mult decât în 2012 (19,322 milioane lei), potrivit execuțiilor bugetare pe anii respectivi, după ce, anul trecut, Guvernul a majorat respectivele taxe cu 28%, indexându-le cu inflația consemnată între octombrie 2007, când a survenit ultima lor actualizare, și iunie 2012.

Anul trecut, statul a încasat din redevențe miniere suma de 217,62 milioane lei, cu 16,6% mai puțin decât în 2012 (260,99 milioane lei). Față de 2013, de la 1 ianuarie 2014 redevențele miniere au fost majorate cu 25%.

Proiect cu probleme la Certej

ANRM a aprobat, în februarie 2013, trei licenţe de concesiune pentru explorarea resurselor de minereuri polimetalice din perimetrele Deva, Muncel şi Brad, judeţul Hunedoara, companiei European Goldfields Deva.

Compania canadiană Eldorado Gold a cumpărat în 2011 European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej. Restul acţiunilor Deva Gold sunt deţinute de statul român, prin Minvest Deva.

ONG-ul Mining Watch susține că, în prezent zeci de utilaje ale Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene Eldorado Gold, desfășoară deja lucrări de construcție la prima platformă industrială a proiectului minier Certej, precum și pentru ridicarea depozitului de carote, iar niciuna din activități nu este autorizată, Mining Watch sesizând Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a lua măsurile legale de sancționare contravențională și prentru a dispune sistarea lucrărilor ilegale.

Deva Gold s-a aflat în toamna lui 2012 în mijlocul unui scandal din cauza acordului de mediu primit pentru exploatarea de aur de la Certej.

În septembrie 2012, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, în regim de urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Ministrul Mediului a solicitat conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţional şi internaţional.

Agenţia Regională de Mediu Timişoara a anunţat, atunci, că a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej şi că legislaţia nu prevede informarea autorităţii de mediu în astfel de cazuri.

Ulterior, Agenţia pentru Protecţia Mediului a depus, la Tribunalul Bucureşti, cererea prin care a solicitat anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.

Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare şi producţie a aurului, cu activităţi în Turcia, China, Grecia, Brazilia şi România.

Tag Cloud