Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Redevențele pentru resurse minerale, majorate cu 25%, nu vor fi aplicate retroactiv

Redevențele pentru resurse minerale, majorate cu 25%, nu vor fi aplicate retroactiv

majorarea-redeventelor

Guvernul a renunțat la ideea aplicării retroactive a noilor redevențe majorate cu aproximativ 25%, temându-se probabil de faptul că ar putea fi dat în judecată de companiile din domeniu.

Astfel, noile redevenţe pentru resurse minerale, cu excepția celor la petrol şi gaze, vor fi aplicate numai pentru viitoarele acorduri, nu pentru contractele aflate în vigoare, a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, precizând că prevederea care stabilea aplicarea retroactivă a fost modificată.

Prevederea apărea, potrivit Mediafax, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor, document aprobat în şedinţa de joi a Guvernului.

"Modificarea redevenţei se face numai pentru viitoarele acorduri, pentru cele în vigoare nu se modifică nivelul redevenţei. Nu se aplică retroactiv. Aşa era varianta, dar s-a modificat", a spus Chiţoiu, după şedinţă.

Se păstrează actualul sistem de concesiune și la petrol și gaze?

Așa cum anticipa Energy Report, cum o schimbare a sistemului de impozitare, cel puțin la zăcămintele aflate în exploatare, ar ridica mai multe probleme, inclusiv legale, probabil că statul român se gândește să păstreze actualul sistem de redevențe aplicat venitului ca bază de impozitare.

"În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, titularii licenţelor/permiselor şi autoritatea competentă trebuie să încheie acte adiţionale de stabilire a noilor redevenţe", se arăta în proiect.

Decizia din această săptămână arată că guvernul intenționează să păstreze și la petrol și gaze actualul sistem de impozitare, bazat pe redevențe și nu optează pentru modificarea sa în favoarea unuia de împărțire a producției sau al unui contract de servicii. De altfel, acestea au dezavantajele lor majore, așa cum deja Energy Report a explicat într-un articol mai vechi. Punct de vedere susținut și de PricewaterhouseCoopers (PwC), care consideră că sistemul de redevențe la petrol și gaze actual este cel mai potrivit pentru România și că guvernul ar trebui să practice o impozitare moderată.

Majorare de la 4% la 5% din valoarea producției miniere

Astfel, pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice, redevenţa va creşte de la 4% la 5% din valoarea producţiei miniere, în timp ce pentru metale nobile va fi aplicată o redevenţă de 6% din valoarea producţiei miniere pentru metale nobile.

Alte majorări de redevenţe vor fi aplicate pentru substanţe nemetalifere, de la 0,70 euro la 0, 875 euro pe unitatea de producţie minieră, pentru roci magmatice, roci metamorfice, calcare industriale şi de construcţii, dolomită, gresie şi tufuri industriale - de la 0,35 euro la 0,4375 euro pe unitatea de producţie minieră, pentru argile, marne, loess, nisip şi pietriş, nisip şi roci caolinoase - de la 0,40 euro la 0,50 euro pe unitatea de producţie minieră, pentru alabastru industrial, piatră ponce, sienite nefelinice, gips, cretă, nisip silicios, bentonită, nisip caolinos, ardezie şi diatomită - de la 0,55 euro la 0,6875 pe unitatea de producţie minieră, pentru bazalt ornamental, dacit ornamental, andezit ornamental, riolit ornamental, granit ornamental şi granodiorit ornamental - de la 2 euro la 2,5 euro pe unitatea de producţie minieră, pentru alabastru ornamental, aragonit ornamental şi siliconite ornamentale - de la 2,50 euro la 3,125 euro pe unitatea de producţie minieră, pentru marmură, calcar ornamental, gresie ornamentală, travertin şi tufuri ornamentale - de la 3 euro la 3,75 euro pe unitatea de producţie minieră, iar pentru săruri haloide - de la 0,80 euro la 1 euro pe unitatea de producţie minieră.

Majorare de 50% pentru metalele nobile

"Cotele de redevenţă, atât cele în cotă procentuală din valoarea producţiei miniere, cât şi cele stabilite ca echivalent euro pe unitate de producţie minieră vor fi majorate cu 25%, începând de la data intrării în vigoare a actului normativ, cu excepţia cotei procentuale a redevenţei pentru metale nobile, în cazul cărora majorarea urmează să fie de 50% faţă de cota procentuală în vigoare. Aplicabilitatea cotelor, astfel majorate, are în vedere toate actele de concesiune în baza cărora se pot realiza activităţi miniere de exploatare, respectiv licenţele de concesiune/dare în administrare pentru exploatare, licenţele de concesiune/dare în administrare pentru explorare, cu exploatare experimentală, precum şi permisele de exploatare", se arată în document.

Creşterea redevenţelor a fost convenită în negocierile din ultimele zile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Tag Cloud