Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04242024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Cum a săltat Guvernul României prețul acțiunilor dezvoltatorului proiectului de la Roșia Montană cu aproape 30% într-o singură zi

Cum a săltat Guvernul României prețul acțiunilor dezvoltatorului proiectului de la Roșia Montană cu aproape 30% într-o singură zi

Ponta Rosia Montana BUUN

Volatilitatea extremă a prețului aurului pe piețele internaționale din ultima perioadă a fost de infarct pentru investitori. Doar în aprilie, cotația metalului galben a coborât cu aproape 16%, de la 1.599 dolari/uncia la 1.348 dolari/uncia, pentru a-și mai reveni ulterior, la 1.470 dolari/uncia. Deloc surprinzător, aceste mișcări ale pieței au lovit în plin companiile miniere listate specializate în aur.

Dintre acestea, cea mai spectaculoasă evoluție a avut-o Gabriel Resources, compania canadiană care controlează 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectelor miniere de la Roșia Montană și Bucium, scriu cei de la Forbes.

Gabriel Resources este listată la bursa din Toronto. În doar două zile de tranzacționare de la jumătatea lunii aprilie, când prețul aurului s-a prăbușit, titlurile Gabriel Resources au consemnat o scădere de valoare de peste 35%, la 1,38 dolari canadieni/acțiune. Compania a pierdut 29% din valoare într-o singură zi din cele două.

Ulterior, vineri, 26 aprilie, acțiunile Gabriel Resources și-au revenit aproape miraculos, apreciindu-se cu 29% în acea singură zi de tranzacționare, comentează cei de la Forbes, fără să ofere o explicație a acestei evoluții.

Singurul „fundament”: deciziile autorităților de la București

Explicația esre că, în acea zi, a apărut informația potrivit căreia Executivul român va crea o nouă companie, care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, operaţiune deja planificată într-un document în care este menţionat că proiectul poate genera venituri şi încasări bugetare de mai multe miliarde dolari, poate relansa industria minieră şi crea locuri de muncă. Semn că statul român tinde să încline balanța dezbaterii pro sau contra implementării proiectului în favoarea celor de la Gabriel Resources.

În urmă cu un an, premierul Ponta declara că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că, deşi ocupă prima poziţie a ţării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană şi a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

În raportul pe 2012 al Gabriel Resources, dat publicității pe 15 martie anul acesta, se afirmă că Departamentul de Stat pentru Comerț al Statelor Unite a trimis, pe 1 martie 2013, o notificare canadienilor, anunțându-i că îi va sprijini oficial în demersurile lor pe lângă autoritățile de la București. 

„La 1 martie 2013, Departamentul de Stat pentru Comerț al Statelor Unite a notificat compania cu privire la decizia sa de a o sprijini oficial, prin intermediul Centrului de Advocacy pentru Comerț Internațional al Departamentului, care coordonează resursele și autoritatea Guvernului SUA în sprijinul oportunităților internaționale de business care implică factori de decizie din guverne străine. Ca parte a acestei asistențe de advocacy, Gabriel Resources consideră că Guvernul SUA va sprijini compania comunicând cu Guvernul României în numele intereselor comerciale ale Gabriel Resources în România”, se spune în documentul citat.

Investitorii de calibru greu sunt pe plus

În pofida revenirii spectaculoase, acțiunile Gabriel Resources au pierdut, totuși, 27% din valoare de la începutul acestui an. Ceea ce însă nu îi deranjează pe principalii acționari ai companiei.

În spatele Gabriel Resources se află nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

„Toți acești investitori mari sunt pe plus cu plasamentele lor în Gabriel Resources, întrucât au început să acumuleze acțiuni la companie cu mai mulți ani în urmă, când titlurile erau mai ieftine decât au ajuns acum”, se spune în articolul Forbes.

De-a lungul anilor, acțiunile Gabriel Resources au fluctuat puternic, în ambele direcții, în funcție de informațiile venite din România cu privire la atitudinea mai prietenoasă sau mai reticentă a autorităților față de proiectul Roșia Montană, precum și în funcție de declarațiile publice ale oficialilor români pe această temă.

Cei de la Gabriel Resources mai spun, în raportul lor anual, că majoritatea puternică de care se bucură în Parlament actuala coaliție de guvernare USL, la care se adaugă înființarea, de către noul executiv, a unui minister pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, constituie factori pozitivi pentru dialogul dintre companie și guvern cu privire la proiectul de la Roșia Montană.

„Numărul mare de voturi obținute de USL la ultimele alegeri și puternica majoritate parlamentară de care se bucură guvernul USL în Parlament constituie o despărțire de trecut, trecut în care diferitele coaliții de guvernare erau nevoite să armonizeze agende politice multiple. Compania privește această aparentă stabilitate și forță a guvernului, la startul mandatului său de patru ani, laolaltă cu înființarea, de către noul executiv, a unui minister pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, ca pe o bază pozitivă pentru dialogul dintre companie și guvern cu privire la proiectul de la Roșia Montană”, se afirmă în raport.

Tag Cloud