Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Iranul și-a construit bugetul pe un volum de 2,25 mil de barili/zi exportați la un preț de 40 de dolari/baril

Iranul și-a construit bugetul pe un volum de 2,25 mil de barili/zi exportați la un preț de 40 de dolari/baril

Iran Arabia Saudita

Evoluția prețului petrolului în acest an depinde în mare măsură de producția globală, care în ultimii ani a depășit cererea, fapt care a condus al prăbușirea prețurilor în ultimul an și jumătate. Iar cea mai mare necunoscută este Iranul, care, cel puțin declarativ, și-a anunțat intenția de a produce și exporta, un volum similar celei de dinaintea impunerii sancțiunilor economice de către statele occidentale.

Un prim indiciu în ceea ce privește planurile Teheranului ar putea fi proiectul de buget pentru acest an. Potrivit acestuia, Iranul intenționează să exporte 2,25 milioane de barili pe zi, un preț de 40 de dolari pe baril. Mohammad Reza Pour Ebrahimi, președintele Comisiei Parlamentare iraniene de specialitate este cel care, potrivit agenției de presă iraniene IRNA, a dezvlăluit planurile executivului de la Teheran. Ebrahimi a mai precizat că bugetul mai prevede un curs fix de schimb, de 29.970 riali pentru un dolar.

Potrivit IRNA, de la începutul anului Teheranul a exportat în medie 1,7 milioane de barili pe zi, volum care, dacă s-ar păstra constant până la finalul anului, ar aduce la prețurile curente încasări de 21 miliarde de dolari în acest an.

Pe perioada în care Iranul a fost supus sancțiunilor occidentale, Teheranul a obținut din exportul de petrol venituri de aproximativ 12 miliarde de dolari pe an.

Datele statistice arată că, înainte de impunerea sancțiunilor occidentale, Iranul exporta un volum de petrol similar celui prevăzut în proiectul de buget, 2,3 milioane de barili pe zi.

Ministrul iranian al petrolului Bijan Zanganeh susține că deja Teheranul exportă 2 milioane de barili pe zi, ca urmare a reluării exporturilor către Europa, unul dintre clienții tradiționali. Înainte de impunerea sancțiunilor, 30% din petrolul iranian era exportat în Europa.

Tag Cloud