Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04272024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Producţia internă de gaze a scăzut cu 12%, după ce atinsese un nivel anual record

Producţia internă de gaze a scăzut cu 12%, după ce atinsese un nivel anual record

Producţia zilnică de gaze a atins niveluri record pentru acest an numai câteva zile, marţi scăzând cu aproximativ 12% ca urmare a intrării în revizie a zăcămintelor Midia operate de cel de-al treilea producător autohton, Black Sea Oil&Gas (BSOG).

Marţi, potrivit datelor Transgaz, companiile din România au produs doar 21,6 milioane mc de gaze (echivalent a 232 GWh), după ce duminică, extrăseseră un nivel record al acestui an, de peste 24,5 milioane mc (sau 263,25 GWh).

Surse din piaţă au precizat că reducerea producţiei interne cu aproximativ 3 milioane mc sau 12% este rezultatul intrării în revizie pentru 3-4 zile a exploatărilor BSOG.

Recent, şeful BSOG, Marc Beacom, a anunţat la Profit Energy.forum disponibilitatea companiei de a-şi majora producţia cu 25% şi să o şi vândă la preţ reglementat.

Producţia actuală a BSOG este de 3,1 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producţia anuală de vârf este de puţin peste 1 miliard de metri cubi. BSOG doreşte să crească producţia cu 25% zilnic, deoarece capacitatea de livrare a sondelor a depăşit toate aşteptările şi nu există limitări tehnice pentru asta. Capacitatea de a furniza volume suplimentare pe piaţa din România aşteaptă aprobări de la autorităţile de reglementare, încă din 2022.

Pe 20 octombrie, cel de-al doilea producător autohton, OMV Petrom, a finalizat revizia zăcământului de Hurezani, revizie programată care a durat 10 zile. În această perioadă producţia internă a fost redusă cu 3,5 milioane mc pe zi, reprezentând aproximativ 15% din actualul nivel al producţiei interne.

În prezent, dacă producţia ar fi la cote maxime, producţia zilnică din România ar acoperi consumul intern, care a crescut de la 170 GWh/zi în urmă cu o lună la aproximativ 260 GWh/zi.

Problema este că în zilele cu consum relativ mai scăzut, producătorii autohtoni şi/sau furnizorii care achiziţionează gaze de la ei nu mai pot înmagazina, gradul actual fiind chiar superior capacităţii de depozitare totale raportate de Romgaz, de 101,5% din capacitatea totală, ca urmare a programului de investiţii efectuat de Romgaz.

Pe 23 octombrie, România avea înmagazinate 34,37 TWh de gaze, care acoperă aproximativ o treime din consumul mediu anual intern.

Singurul buffer al acestora rămâne exportul, însă şi în statele din jur nivelul înmagazinării este tot de aproximativ 100%. Ucraina este singurul stat cu capacităţi de depozitare disponibile.

Ca urmare a gradului ridicat de umplere a depozitelor, preţurile gazelor de pe pieţele spot au coborât la începutul lunii sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, la care producătorii interni sunt obligaţi să-l practice în raport cu furnizorii autohtoni în vederea acoperirii consumului casnic şi cel al producătorilor de energie termică (PET-urilor).

Odată cu sporirea tensiunilor geopolitice ca urmare a atacului Hamas din Israel dar şi a introducerii de către Sofia a unei taxe de 10 euro/MWh pentru gazul rusesc care tranzitează Bulgaria, preţurile au început să crească atât pe pieţele europene, cât şi pe cea autohtonă.

Dacă pe 6 octombrie preţul spot al gazului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) coborâse la 137,6 lei/MWh (27,7 euro), în numai 9 zile, acesta s-a apreciat cu aproape 50%, ajungând la 203 lei/MWh (40,88 euro/MWh), record al ultimelor 6 luni.

Preţul mediu de vânzare a gazului cu livrare în ziua de miercuri, 25 octombrie, a fost de 200,7 lei/MWh.

Tag Cloud