Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue12102024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Miliardarul Ioan Niculae, datorii neplătite de 165 mil. de lei cu insolvenţa combinatului Amurco

Miliardarul Ioan Niculae, datorii neplătite de 165 mil. de lei cu insolvenţa combinatului Amurco

Ioan niculae combinat Amurco

 

În tabelul preliminar al creanţelor, consultat de Energy Report, la drepturi salariale ale combinatului chimic Amurco apar 648 de persoane. Salariile compensatorii sunt pe lunile aprilie, mai, iunie şi iulie iar  totalul drepturilor salariale din tabel este de circa 2,8 milioane de lei.

Nu se ştie câţi salariaţi îşi vor recupera banii. Printre cei mai câştigaţi din această “afacere” iese însă administratorul judiciar, care încasează în fiecare lună 10.000 de lei plus TVA. La aceşti bani se adaugă 2% din valoarea încasărilor realizate din procedura de faliment.

Preliminar, totalul creanţelor asupra Amurco, marele consumator de energie din Bacău, este de 165 milioane de lei din care 60 de milioane de lei sub condiţie suspensivă. Printre creditori, amintim ANAF cu peste 80 de milioane de lei (60 de milioane de lei sub condiţie suspensivă). De asemenea, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice ar avea de recuperat un milion de lei pe facturi fiscale, Watch & Catch Security 2,3 milioane de lei, Sanacovex peste 550.000 de lei şi mulţi alţii. In afară de creditorii salariaţi, mai există 75 de alţi creditori.

Reprezentanţii combinatul chimic Amurco au susţinut în cererea de intrare în insolvenţă că principala cauză pentru absenţa lichidităţilor necesare acoperirii creanţelor scadente, apărute după oprirea din februarie a activităţii, a fost scumpirea gazului metan,  caree este materia primă pentru producerea de îngrăşăminte azotoase.

Amintim că Amurco este deţinut în cote egale de miliardarul român Ioan Niculae şi de Viromet, aceasta din urmă fiind controlată tot de miliardarul român, care este de altfel patronul echipei de fotbal Astra şi a grupului Interagro. La data deschiderii insolvenţei, administratorul unic şi direcor general era Laurenţiu Hotea. Acesta a ocupat postul doar din mai, când a fost revocat din funcţie fostul administrator unic, Eusebiu Guţu.

Aceasta nu este singura insolvenţă din imperiul unuia dintre cei mai bogaţi miliardar români din ultima perioadă. Amintim aici doar în treacăt şi insolvenţa combinatului Nitroporos din Făgăraş, dar şi a companiei Intergaz-Est din Zimnicea, despre care am scris mai pe larg în Energy Report.

Miliardarul de la Zimnicea a fost poziţionat recent de revista Capital ca fiind al doilea cel mai bogat om din România, cu o avere estimată de 1-1,1 miliarde euro, în cădere de pe locul 1 ocupat în ediţia de anul trecut, când avea o avere de 1,7 miliarde de euro. Toate astea într-o perioadă în care combinatele chimice ale sale, mari consumatoare de gaze naturale, s-au închis sau au rulaj tot mai redus, unele ajungând, aşa cum am arătat mai sus, în insolvenţă.

Revenind însă la Amurco, să spunem că într-o citaţie recentă către cei peste 600 de creditori, aceştia sunt chemaţi la tribunal în 18 decembrie în  proces cu Amurco unde se va pune în discuţie şi propunerea de intrare în faliment.

 

Tag Cloud