Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Catalonia vrea să-i protejeze de deconectare de la curent electric și gaze pe consumatorii săraci, guvernul central de la Madrid se opune

Catalonia vrea să-i protejeze de deconectare de la curent electric și gaze pe consumatorii săraci, guvernul central de la Madrid se opune

Catalonia

Executivul regional din Catalonia, aflat în conflict cu guvernul central spaniol de la Madrid în chestiunea organizării unui referendum pentru desprinderea Cataloniei de Spania, vrea să reclame Madridul la Comisia Europeană, pentru ca Bruxelles-ul să oblige autoritățile centrale spaniole să pună în aplicare o directivă europeană care protejează consumatorii vulnerabili de electricitate și gaze naturale de deconectare de la rețelele de distribuție în caz de neplată a facturilor.

"Executivul regional s-a pus de acord astăzi pentru a se adresa Comisiei Europene în scopul ca aceasta să oblige statul spaniol să aplice o directivă europeană", a declarat președintele executivului catalan, Artur Mas, citat de Les Echos.

Este vorba, mai precis, de două directive europene, din iulie 2009, privind normele comune pentru piața internă în sectorul energiei electrice, respectiv al gazelor naturale.

Ambele conțin dispoziții care interzic distribuitorilor deconectarea de la rețelele de aprovizionare a clienților vulnerabili, cu venituri mici, în situațiile în care aceștia se confruntă cu dificultăți financiare și nu-și pot plăti facturile la electricitate și gaze.

"Statele membre iau măsurile corespunzătoare pentru protecția clienților finali garantând, în special, protecția adecvată a clienților vulnerabili. În acest context, fiecare stat membru definește conceptul de clienți vulnerabili, care poate face referire la sărăcia energetică și, printre altele, la interzicerea deconectării acestor clienți, în situații critice. Statele membre garantează că se aplică drepturile și obligațiile în ceea ce privește clienții vulnerabili", se stipulează în cele două directive, cu referire, după caz, la rețelele de alimentare cu energie electrică, respectiv cu gaze naturale.

Problema este că guvernul central de la Madrid nu a transpus încă în legislația națională spaniolă dispozițiile acestor două directive europene cu privire la protecția consumatorilor vulnerabili, deși trebuia să o facă cel târziu până în martie 2011, acuză catalanii.

Pe de altă parte, la finalul anului trecut, executivul catalan a emis un decret care viza același lucru, anume să interzică distribuitorilor de curent electric și gaze naturale să-i deconecteze de la rețele pe consumatorii vulnerabili în lunile de iarnă, respectiv între lunile noiembrie și martie. Însă în septembrie anul acesta, guvernul central de la Madrid a reclamat decretul la Tribunalul constituțional al Spaniei, susținând că acesta încalcă legea fundamentală a țării și cerând abrogarea sa.

Declarația lui Artur Mas vine la puțin după un referendum simbolic pentru secesiune organizat în Catalonia, la care peste 80% dintre participanți s-au pronunțat pentru independența regiunii. Cel puţin două milioane de persoane au participat la consultare.

Tag Cloud