Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Buzăul se încălzeşte pe bani din Tanzania

Buzăul se încălzeşte pe bani din Tanzania

termoficare buzau

Pentru că iarna nu-i ca vara, e mai frig, producătorul de energie termică Ecogen Energy pentru sistemul centralizat din Buzău a hotărât să facă rost de bani… dintr-o ţară unde e cald. Astfel, acţionarii companiei au hotărât să încheie cu banca FBME din Tanzania un contract pentru scontarea unor bilete la ordin emise chiar de către unul dintre cei cinci acţionari ai Ecogen Energy, Regia Autonomă Municipală (RAM) din Buzău.

De altfel, între cele două firme aflate în administraţia municipalităţii locale, Ecogen Energy şi RAM, au existat în ultimii ani mai multe probleme legate de datorii neplătite la timp, ajungându-se chiar până la procese la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până în Tanzania încă nu se ajunsese.

Pe de altă parte, şi Ecogen Energy a avut probleme în ultimii ani cu plata datoriilor către GDF Suez, astfel că au fost situaţii când, în plină iarnă, GDF Suez a oprit livrarea gazelor către Ecogen Energy.

Ce va face însă banca din Tanzania? Aceasta, printr-o sucursală din Cipru urmează să sconteze, pe de o parte, două bilete la ordin cu valoarea nominală în euro echivalent a 10,6 milioane de lei, scadenţa fiecăruia fiind în 15 septembrie 2015 respectiv 15 decembrie 2015 şi, pe de altă parte, două bilete la ordin cu valoarea nominală în euro pentru costurile de finanţare de 7,35% pe an, cu aceleaşi scadenţe, bilete emise de Regia Autonomă Municipală (RAM) din Buzău. Aceste informaţii există într-o hotărâre a acţionarilor Ecogen Energy de la finele lunii decembrie, hotărâre consultată de Energy Report.

Ecogen Energy s-a înfiinţat ca urmare a dorinţei municipalităţii din Buzău de a avea un sistem de co-generare a energiei termice. Aşa se face că, după două granturi USTDA obţinute încă din anii 2003 şi 2004, s-au realizat studii de fezabilitate care au avut ca rezultat instalarea unui grup de cogenerare dar şi modernizarea unor cazane de apă fierbinte.

În prezent, acţionarii Ecogen Energy sunt: Romelectro SA din Bucureşti (25%), Institutul de Studii şi Proiectări Energetice din Bucureşti (25%), Eximprod Grup Buzău (23,48), Regia Autonomă Municipală Buzău (21,42%) şi Municipiul Buzău (5,10%).

 

Tag Cloud