Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat06222024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina Franța: carburanții sunt cu 10% mai scumpi pe autostrăzi, din cauza lipsei de concurență și a taxelor de concesiune

Franța: carburanții sunt cu 10% mai scumpi pe autostrăzi, din cauza lipsei de concurență și a taxelor de concesiune

benzinarii autostrada Franta

Carburanții auto sunt, în medie, cu 10% mai scumpi în Franța la benzinăriile de pe autostrăzi, comparativ cu prețurile practicate de stațiile de alimentare de pe celelalte categorii de drumuri, ca urmare a lipsei de concurență, dar și a taxelor de concesiune impuse de stat pentru construirea și operarea acestor benzinării, pe care petroliștii le pun în sarcina clienților, adăugându-le la prețul practicat la pompă.

Este concluzia unui studiu recent efectuat de CLCV, una dintre cele mai importante asociații de protecție a consumatorilor din Franța, citat de Les Echos.

Potrivit studiului citat, carburanții auto cei mai scumpi din Franța sunt cei vânduți la benzinăriile de pe două dintre cele mai utilizate autostrăzi, respectiv A36 din estul țării și A75 din Masivul Central.

Studiul a luat în calcul cvasitotalitatea benzinăriilor de pe autostrăzile franceze, respectiv un număr de 391 de stații de alimentare. În medie, prețul la aceste benzinării este cu 10% mai mare (12,5 eurocenți/litru) decât la stațiile de alimentare de pe celelalte categorii de drumuri.

Taxe de concesiuni mari și concurență slabă

Una dintre cauze este reprezentată de taxele de concesiune impuse de stat pentru construirea și operarea acestor benzinării, pe care petroliștii le pun în sarcina clienților, adăugându-le la prețul practicat la pompă.

"Instituția de reglementare a autostrăzilor ar trebui să regândească aceste taxe de concesiune, care în cele din urmă sunt plătite de șoferi", se spune în studiul CLCV.

Însă principalul motiv al diferenței de preț este absența de pe autostrăzi a stațiilor de alimentare cu carburanți deținute de către marii retaileri, precum Auchan sau Carrefour sau Leclerc. Lipsa presiunii din partea acestor concurenți puternici le permite petroliștilor să ducă prețul în sus, astfel încât marja de distribuție practicată de benzinăriile de pe autostrăzi este mai mult decât dublă față de cea uzuală, care se cifrează la 8 eurocenți/litru pentru motorină și 9-10 eurocenți/litru pentru benzină.

Potrivit calculelor CLCV, pe autostrăzile din Franța cele mai scumpe sunt benzinăriile Agip, cu un preț mediu de 1,458 euro/litru. În schimb, benzinăriile marilor retaileri, precum Carrefour sau Leclerc, practică prețuri medii de până la 1,420 euro/litru, însă aceștia dispun de mai puțin de 20 de benzinării în total pe autostrăzile franceze, dintr-un total de peste 400.

Marii retaileri duc prețul în jos

Pe de altă parte, studiul a ajuns la concluzia că șoferii sunt captivi pe autostrăzi când vine vorba de făcut plinul la mașini. Pe de o parte, benzinăriile de branduri diferite situate la mică distanță între ele se pot înțelege asupra fixării unor praguri de preț.

Pe de altă parte, din datele studiului reiese că benzina și motorina sunt mai scumpe în zonele mai izolate, cu mai puține stații de alimentare. Astfel, benzinăria cea mai scumpă din Franța este o stație Agip de pe A89, lângă Clermont-Ferrand, unde motorina costă 1,52 euro/litru.

Prețuri mari se întâlnesc, astfel, pe porțiunile de autostrăzi cu benzinării puține, cum ar fi A36 între Mulhouse și Beaune (1,463 euro/litru în medie motorina) sau A75 între Clermont Ferrand și Pezenas (1,452 euro/litru). Pe fiecare din aceste două rute nu se află decât cinci benzinării. În schimb, pe A1 între Paris și Lille, unde sunt mult mai multe stații de alimentare și sunt prezenți în mod semnificativ și marii retaileri, prețul mediu la motorină este de 1,428 euro/litru.

În concluzia studiului, CLCV cere instituțiilor statului să reducă taxele de concesiune pentru construirea și operarea de benzinării pe autostrăzi, dar și să micșoreze povara administrativă și birocratică presupusă de aceste concesiuni, pentru a permite accesul mai multor concurenți pe această piață, în beneficiul consumatorilor. În plus, organizația cere mai multă transparență în privința prețurilor practicate de benzinării, în special prin intermediul comparatoarelor online de prețuri în timp real.

Tag Cloud