Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed09182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Turiștii români din Grecia - cu un ochi râd, cu unul plâng: plătesc cea mai ieftină benzină din UE când tranzitează Bulgaria și una dintre cele mai scumpe în Grecia

Turiștii români din Grecia - cu un ochi râd, cu unul plâng: plătesc cea mai ieftină benzină din UE când tranzitează Bulgaria și una dintre cele mai scumpe în Grecia

Greece BulgariaRomânii care-È™i petrec vacanÈ›ele în Bulgaria, Grecia sau Turcia È™i de deplasează cu maÈ™ina personală se pot bucura pentru că, potrivit Oil Bulletin-ului redactat de Comisia Europeană, începând cu 22 iulie, Bulgaria este statul cu cea mai ieftină benzină din UE, 1,3 euro pe litru.

În ceea ce privește prețul motorinei, Bulgaria se situează pe locul opt, cu 1,348 euro pe litru, imediat în spatele României, aflată pe locul al șaptelea, cu 1,334 euro pe litru. Situația se schimbă însă dramatic pentru cei ce își petrec vacanțele în Grecia și intenționează să utilizeze autoturismul personal în această țară.

România a pierdut prima poziție în topul statelor cu cea mai ieftină benzină din UE, poziție câștigată în urmă cu aproximativ o lună în fața Poloniei, în detrimentul Bulgariei. În România, clasată pe locul al doilea, prețul benzinei este de 1,314 euro pe litru. Dacă prețul benzinei din Bulgaria avantajează turiștii români din această țară sau pe cei care tranzitează cu mașina teritoriul vecinilor noștri sudici, cei care âși petrec vacanța în Grecia au toate motivele să fie îngrijorați. Prețul unui litru de benzină în Grecia este de 1,719 euro, doar Italia, Olanda, Suedia și Danemarca având o benzină mai scumpă decât grecii. În ceea ce privește motorina, situația este mai prietenoasă cu turiștii români, prețul unui litru de motorină fiind mai mare doar cu 5 eurocenți, nu cu aproape 40 de eurocenți, ca în cazul benzinei, decât cel din România.

Screen Shot 2013-07-25 at 9.07.25 AM

Prețul petrolului scade

Din fericire, după o perioadă turbulentă pe piața internațională a petrolului, care s-a apreciat considerabil în ultimul timp, analiștii anticipează o perioadă de corecție. Astfel, țițeiul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut pentru a doua zi consecutivă pe piața asiatică, pierzând 0,6%, după ce ieri se depreciase cu 1,7%.

Prima de tranzacționare a Brent-ului în raport cu WTI ar putea ajunge curând la 6 dolari pe baril, susțin cei de Credit Suisse Group AG, după ce săptămâna trecuse WTI realizase performanța de a se situa pentru puțin timp, este adevărat, peste Brent .

Petrolul WTI cu livrare în septembrie a atins în această noapte un nivel de 104,72 dolari pe baril, în scădere cu aproximativ 70 de cenÈ›i, pe bursa new-yorkeză NYMEX. Brent-ul cu livrare în septembrie a pierdut È™i el 44 de cenÈ›i, ajungând la 106,75 dolari pe baril pe bursa londoneză ICE Futures Europe exchange. 

Veniturile OPEC vor suferi 

Evoluția prețului petrolului din cea de-a doua jumătate a anului probabil că va afecta veniturilor unor state, în special cele membre ale OPE. Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) din SUA anticipează că vânzările de petrol ale OPEC vor scădea cu 4,3% în acest an, la 940 de miliarde de dolari, şi cu 3,9% în 2014, la 903 miliarde de dolari. Cererea pentru petrolul OPEC va scădea cu 300.000 de barili pe zi în 2013, la 29,6 milioane de barili, urmând să fie cu 2,6% sub producţia actuală. Exporturile OPEC în America de Nord sunt tot mai mult concurate de creşterea producţiei la exploatările de şist din SUA şi Canada. Producţia de ţiţei a Statelor Unite a atins 7,35 de milioane de barili pe zi la sfârşitul lunii aprilie, fiind în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ţările OPEC, excluzând Iranul, au obţinut anul trecut 982 miliarde dolari din exporturile de petrol, în creştere cu 5,4% faţă de anul precedent şi la cea mai mare valoare din ultimii 38 de ani.

Tag Cloud