Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue07162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Bloomberg: OPEC a convenit reducerea producției cu 1,2 milioane de barili/zi. Petrolul se apreciază cu peste 7%

Bloomberg: OPEC a convenit reducerea producției cu 1,2 milioane de barili/zi. Petrolul se apreciază cu peste 7%

Evoluția producției OPEC și a prețului petrolului Brent din ultimii patru ani

Cartelul statelor exportatoare de petrol (OPEC) a ajuns la un acord în urma căruia ar urma să-și micșoreze producția, pentru prima dată în ultimii opt ani, cu 1,2 milioane de barili pe zi.

Acordul semnat miercuri este rezultatul unor negocieri intense pe tema ratificării unui acord preliminar semnat în urmă cu trei luni în capitala Algeriei, Algier.

OPEC a infirmat astfel scepticismul analiștilor, care puneau sub semnul întrebării funcționalitatea cartelului, care părea neputincios în fața forțelor pieței țițeiului, caracterizată de supraproducție, și care ce au dus la înjumătățirea prețului petrolului în ultimii doi ani.

Informația, deși nu este încă publică, a fost confirmată pentru Bloomberg de doi înalți oficiali ai OPEC, care au dorit să-și păstreze anonimatul. Reducerea producției OPEC cu 1,2 milioane de barili pe zi, până la un nivel de 32,5 milioane de barili pe zi, a condus la o apreciere a petrolului Brent (etalon pe piața globală și europeneană) la un nivel de peste 50 de dolari pe baril.

La ora 17:45 (ora României), Brent-ul se tranzacționa la un preț de 50,98 de dolari pe baril, în creștere cu 7,73% (sau 3,66 dolari) față de nivelul de închidere al zilei precedente, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) câștigase la rândul său 7,27% (sau 3,29 dolari), fiind cotat al 48,52 dolari pe baril.

Semnarea acordului are ca rezultat atenuarea conflictelor dintre cei trei mari jucători din cadrul cartelului, Arabia Saudită, Iranul și Irakul. Se pare că Arabia Saudită a acceptat ca rivalul său geostrategic, Iranul să-și poată majora producția până la 3,9 milioane de barili pe zi. În plus, acordul include și o micșorare a producție din partea producătorilor care nu sunt membri ai cartelului, precum Rusia, de 600.000 de barili pe zi, producători cu care OPEC a purtat mai multe negocieri în acest sens.

Acordul semnat va reprezenta o gură de oxigen pentru finanțele publice ale Venezuelei și Libiei i va restaura prestigiul cartelului, care este responsabil pentru 40% din producția de petrol la nivel global. Consecințele sale nu vizează numai membri cartelului însă. Producătorii de petrol din formațiuni de șisturi bituminoase din SUA, dar și giganți precum Royal Dutch Shell Plc, ar putea profita de prețurile mai mari ale petrolului.

Potrivit Morgan Stanley, acordul OPEC ar putea majora prețul țițeiului cu 5 dolari (10%), nefiind însă suficient pentru echilibrarea raportului din ofertă și cerere pe această piață. Dacă însă celelalte state exportatoare, inclusiv Rusia, își vor respecta angajamentele asumate, de reducere a producției cu 600.000 de barili pe zi, actuala supraproducție de peste 1,5 milioane de barili pe zi, care caracterizează piața petrolului, s-ar putea evapora.

Singurii pierzători ai actualului acord par a fi consumatorii (șoferi și companii) care vor achita un preț mai mare pe benzină și motorină în perioada următoare.

Tag Cloud