Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Ministerul Economiei: În mai încep lucrările la conducta de gaze Iași-Ungheni, va fi finalizată în 2013

Ministerul Economiei: În mai încep lucrările la conducta de gaze Iași-Ungheni, va fi finalizată în 2013

Conducta Iasi Ungheni

Ministerul Economiei susține că lucrările de construcție la conducta de gaze Iași-Ungheni vor începe în luna mai a acestui an și estimează că aceasta va fi și finalizată în 2013.

Declarația a fost făcută de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, cu ocazia unei întâlniri cu ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel.

„În cadrul întâlnirii, ministrul Constantin Niţă a precizat că în luna mai vor începe lucrările la conducta Iași-Ungheni, estimând că aceasta va fi finalizată până la sfârșitul acestui an. Dezvoltarea interconexiunilor reţelelor de gaze și electricitate reprezintă un element cheie în atingerea securităţii energetice la nivel regional. Ambele părţi și-au reafirmat sprijinul pentru dezvoltarea proiectului Nabucco ca parte importantă a procesului de diversificare a surselor de aprovizionare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

În iulie anul trecut, premierii celor două țări implicate în proiect, Victor Ponta și Vlad Filat, anunțau, într-o declarație comună, că gazoductul Iaşi-Ungheni, prin care vor fi interconectate sistemele de gaze ale României şi Republicii Moldova, va fi funcţional până la finele anului viitor, termenul propus fiind 1 decembrie 2013.

Cu două luni înainte, preşedintele Traian Băsescu declara că finalizarea gazoductului Iaşi-Ungheni, prin care se vor interconecta sistemele de gaze ale României şi Republicii Moldova, are ca termen a doua parte a anului 2014.

Conducta de gaze va asigura un tranzit de 1,5 miliarde metri cubi anual pe ruta Iaşi-Ungheni.

Costurile de construcţie sunt estimate la 20 milioane euro, din care partea României va fi de circa 12 milioane euro.

Polonia – model pentru România și în energie

Ambasadorul polonez Marek Szczygiel a făcut o prezentare a proiectului polonez, cu impact regional, care vizează dezvoltarea terminalului pentru gaze lichefiate. Finalizarea acestui proiect va contribui la creşterea gradului de independenţă energetică a Poloniei, terminalul urmând să fie interconectat la o reţea de transport care să asigure distribuţia către ţările Europei Centrale și de Est.

În ceea ce privește activităţile de explorare și exploatare a resurselor convenţionale și neconvenţionale, cele două părţi si-au reiterat angajamentul privind o colaborare aplicată în elaborarea politicilor care vizează acest sector. În acest sens, un prim pas îl reprezintă o potenţială vizită la Varșovia a Ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

,,Polonia reprezintă o ţară de referinţă pentru România din punct de vedere al valorificării oportunităţilor economice. Faptul că sunt avansaţi în procesul de elaborare a legislaţiei privind sectorul de petrol și gaze, poate fi un element ajutător pentru România, în contextul în care mizăm pe valorificarea la capacitate maximă a potenţialului acestor două resurse pe termen mediu și lung. În plus, este vital să dezvoltăm parteneriate puternice la nivel regional, care să contribuie la o exprimare unitară în Uniunea Europeană”, a declarat Constantin Niţă.

Modificarea legislației privind gazele de șist

La jumătatea lunii trecute, ministerul polonez de profil a anunțat că intenționează să relaxeze reglementările de mediu în materie pentru a încuraja avansul mai rapid al lucrărilor de explorare pentru gaze de șist și pentru a reduce costurile investitorilor implicați în astfel de proiecte.

O serie de reguli vor fi clarificate, iar studiile de impact de mediu vor fi solicitate doar pentru spațiile propriu-zise de foraj, spre deosebire de legislația actuală, care impune efectuarea de astfel de studii pentru întreaga suprafață a unei concesiuni.

De asemenea, dezvoltatorii nu vor mai fi obligați să obțină noi autorizații de fiecare dată când vor să foreze mai adânc și în direcții diferite față de planurile inițiale, aprobate prin licențele de explorare. Polonia a acordat până în prezent 113 licențe de explorare pentru gaze de șist.

Potrivit noilor reglementări, companiile vor putea fora până la o adâncime de 5.000 de metri fără a a mai avea nevoie de nici un fel de autorizări suplimentare, care sunt prevăzute de legislația încă în vigoare. Aceste autorizări vor fi în schimb necesare în etapa producției propriu-zise de gaze de șist.

„Scopul nostru este ca producția de gaze de șist să demareze cât mai repede posibil, iar pentru asta este nevoie ca legislația să fie prietenoasă cu investitorii. Noile reglementări vor fi foarte atractive, probabil cele mai bune care puteau fi adoptate”, a declarat ministrul polonez al Mediului, Marcin Korolec, citat de Bloomberg.

Tag Cloud