Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Polonia anunță prima sa descoperire de gaze de șist, prin monopolul de stat PGNiG

Polonia anunță prima sa descoperire de gaze de șist, prin monopolul de stat PGNiG

Polonia primele gaze de sist BUN

Monopolul de stat în domeniul petrolului și gazelor din Polonia, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG), a anunțat că lucrările sale de explorare au dus la prima descoperire de gaze de șist a țării, prin sonda Lubocino-2H, adăugând că testările sunt încă în desfășurare, în vederea estimării cantității certe recuperabile de gaze conținute de zăcământul respectiv, estimare care ar putea fi făcută în următoarele câteva săptămâni.

„Sunt vești bune, care ar trebui să îi încurajeze pe investitori să continue să exploreze după gaze de șist în Polonia”, a declarat ministrul polonez al Trezoreriei, Mikolaj Budzanowski, citat de Warsaw Business Journal.

Declarația sa pare menită să întrețină speranța Poloniei de a deveni un lider european și regional în domeniul producției de gaze de șist, bazată pe estimări inițiale din 2011, care vorbeau despre rezerve de 5,3 mii de miliarde de metri cubi, ce i-ar fi permis să scape de dependența de importurile de gaze din Rusia și, totodată, i-ar fi oferit o sursă bogată de exporturi.

Ambiția polonezilor pare din ce în ce mai puțin realistă. Anul trecut, estimările din 2011 au fost reduse cu nu mai puțin de 90%, iar testele derulate de investitorii cu licențe de explorare nu au condus la rezultate pozitive.

Între timp, s-a dezvăluit că estimările inițiale se bazau pe date vechi, unele dintre ele din anii ’50, iar cele mai recente – din anii ’90. Institutul Geologic al Poloniei a anunțat, în ianuarie anul acesta, că primele estimări cu adevărat credibile cu privire la rezervele de gaze de șist ale Poloniei nu vor putea fi făcute decât cel mai devreme în 2014, când vor fi disponibile informații complete furnizate în urma derulării de lucrări de foraj orizontal.

Până în prezent, Polonia a acordat un număr total de 109 de licențe de explorare pentru gaze de șist, cele mai multe (16) fiind deținute de monopolul de stat PGNiG. Între timp, însă, o serie de investitori de top în domeniu, printre care gigantul american Exxon Mobil, au anunțat că renunță la licențe și se retrag din Polonia.

În plus, Polonia a lansat în dezbatere publică o serie de propuneri controversate de modificare a legislației în domeniu. Cele mai mari nemulțumiri le-a stârnit cea potrivit căreia licitațiile de acordare a licențelor de exploatare vor fi organizate separat de cele pentru licențe de explorare, ceea ce înseamnă că acele companii care derulează lucrări de explorare s-ar confrunta cu riscul de a fi investit degeaba în acestea, în caz că nu obțin și licențe de exploatare.

O altă îngrijorare a investitorilor se leagă de planul polonez de creare a unei companii de stat în domeniul gazelor de șist, care să preia obligatoriu participații în toate concesiunile care vor fi acordate de Polonia, pe model norvegian. Companiile private se tem că, în acest fel, vor fi nevoite să suporte costuri mai mari decât rata de impozitare de 40% din profit anunțată de guvernul de la Varșovia, laolaltă cu relaxarea reglementărilor de mediu.

La rândul lor, organizațiile de protecție a mediului susțin că investitorii din domeniu nu sunt pregătiți tehnic suficient pentru exploatarea de zăcăminte de gaze de șist, că nu s-au efectuat studii de impact de mediu suficient de serioase, că autoritățile de mediu din Polonia nici nu au la dispoziție suficiente instrumente pentru a derula aceste studii și că firmele de petrol și gaze refuză  să participe la dezbateri cu localnicii din zonele unde ar urma să se extragă gaze de șist.  

Tag Cloud