Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat05252024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing OMV Petrom își încearcă iar norocul la OPCOM: vrea să vândă la licitație 424.000 MWh de gaze naturale, la un preț în creștere

OMV Petrom își încearcă iar norocul la OPCOM: vrea să vândă la licitație 424.000 MWh de gaze naturale, la un preț în creștere

Producatori gaze obligati bursa

 OMV Petrom Gas SRL, divizia de trading de gaze naturale a OMV Petrom, organizează, pe 23 și 28 aprilie, două licitații pe piața centralizată de gaze naturale (PCGN) de la bursa de energie OPCOM, la care vrea să vândă în total o cantitate de 424.000 MWh de gaze, la prețul de pornire de 90,5 lei/MWh, superior celor solicitate de companie la precedentele licitații inițiate la OPCOM, dar și celor obținute anterior la Bursa Română de Mărfuri (BRM).

La fiecare dintre cele două licitații, OMV Petrom Gas SRL scoate la vânzare câte un număr de 8 contracte de vânzare de gaze, cantitatea fiind de 26.500 MWh/contract, potrivit OPCOM.

Potențialii cumpărători interesați care doresc să participe la cele două licitații trebuie să constituie garanții financiare în cuantum de 1% din valoarea ofertei.

Pentru licitația din 23 aprilie, ora 10, garanția financiară trebuie să fie valabilă la 30 aprilie 2014, dovada constituirii garanțiilor (copie garanții) trebuie depusă până cel târziu marți, 22 aprilie, ora 16.30, iar originalul scrisorii de garanție trebuie transmis la OPCOM până cel târziu miercuri, 23 aprilie, ora 9.00.

Pentru licitația din 28 aprilie, ora 10, garanția financiară trebuie să fie valabilă la 6 mai 2014, dovada constituirii garanțiilor (copie garanții) trebuie depusă până cel târziu vineri, 25 aprilie, ora 12.00, iar originalul scrisorii de garanție trebuie transmis la OPCOM până cel târziu luni, 28 aprilie, ora 9.00.

Eșecuri pe OPCOM, succese la BRM

Precedentele două licitații inițiate de OMV Petrom Gas SRL pe platforma PCGN de la OPCOM, din data de 1 aprilie, prin care compania scotea la vânzare în total o cantitate similară de gaze, de 424.000 MWh, la prețul de pornire de 90, respectiv 90,50 lei/MWh, au fost anulate, întrucât până la data-limită anunțată nici un potențial cunpărător nu făcuse dovada constituirii garanțiilor financiare.

La prima licitație inițiată de divizia de trading de gaze a OMV Petrom, pe 21 februarie, compania nu a reușit să vândă nimic din cantitatea totală de 106.000 MWh scoasă la vânzare, întrucât singurul cumpărător potențial interesant, MET Romania Energy Trade SRL, subsidiară a grupului ungar MOL, nu a fost dispus să plătească prețul cerut de OMV Petrom Gas SRL, de 82,50 lei/MWh.

În schimb, OMV Petrom Gas SRL a vândut pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), la finalul lunii trecute, în decurs de trei zile, un volum de gaze de aproximativ 20 milioane de metri cubi (212.000 MWh) la un preț de 89,4 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA), cu 9,4 lei mai mult decât obținuse pe volumele plasate în urmă cu aproximativ o lună, pe 19 februarie.

Potrivit unor surse din piață, pe 25 martie, OMV Petrom Gas a vândut un volum de gaze de aproximativ 17,5 milioane de metri cubi (185.000 MWh), iar pe 27 martie unul de 2,5 milioane (26.500 MWH), la același preț, de 89,4 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA).

Volumul de gaze vândut este integral din producția internă curentă. Perioadele de livrare variază, începând cu luna aprilie și terminând cu finalul trimestrului al doilea al anului, OMV Petrom scoțând la vânzare mai multe pachete cu termene de livrare diferite.

Anterior, OMV Petrom Gas SRL vânduse, pe data de 19 februarie, pentru prima data gaze pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Cel mai bun preț oferit în timpul ședinței de tranzacționare electronice din februarie, acceptat de OMV Petrom Gas, s-a cifrat la 80 lei/MWh (exclusiv acciza și TVA), potrivit unui comunicat BRM. Prețul obținut este cu 2,5 lei sub cel cu care a OMV Petrom Gas scosese la licitație pe OPCOM o cantitate identică de gaze.

Cantitatea scoasă la vânzare la BRM pe 19 februarie a fost de 106.000 MWh gaze naturale producție internă (50% producție interna curenta, 50% producție internă din înmagazinare) cu perioada de livrare 01.03.2014 ora 06.00 - 01.04.2014 ora 06.00. Potrivit BRM, cantitatea vândută a fost de 53.000 MWh.

Tranzacționarea pe burse va deveni obligatorie

Potrivit unui proiect de modificare a Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale, publicat de Departamentul pentru Energie la începutul acestei luni, producătorii de gaze naturale vor fi obligați să scoată la vânzare pe piața centralizată o parte din producție, cantitatea urmând a fi stabilită de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

"Deţinătorii de licenţă de producţie de gaze naturale şi afiliaţii acestora sunt obligaţi să tranzacţioneze pe piaţa centralizată transparent şi nediscriminatoriu o parte din cantitatea produsă, într-un cuantum stabilit de ANRE pe baza reglementărilor proprii", stipulează articolul unic al proiectului.

În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul susține că, în acest fel, vrea să încurajeze "formarea preţurilor din producţia internă pe baza unor mecanisme bazate pe cerere şi ofertă, în condiţii de transparenţă şi nediscriminare a participanţilor la piaţă, precum şi de a elimina intervenţiile administrative din procesul de formare a preţurilor de valorificare a gazelor naturale din producţia internă".

"În egală măsură, se urmăreşte asigurarea unui rol semnificativ a pieţei gazelor naturale din România, în contextul formării pieţei unice europene de energie şi gaze naturale şi, totodată, determinarea unei valori de piaţă obiective a gazelor naturale, coroborate cu sporirea eficienţei consumului acestora într-un cadru economic sustenabil care va fi definit strategic atât la nivel macroeconomic, cât şi la nivel sectorial", se mai afirmă în documentul citat.

Nu erau obligați până în prezent

Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor naturale a fost un angajament asumat de Guvern faţă de FMI şi Comisia Europeană, însă până în prezent producătorii de gaze naturale nu erau obligați să își vândă gazele pe burse.

În ianuarie 2013, ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin potrivit căruia producătorii de gaze controlați de statul român, cum ar fi Romgaz, nu și cei privați, ar fi fost obligați să vândă prin licitaţii publice 45% din cantităţile extrase în cursul anului 2013, însă ordinul nu a mai fost adoptat în cele din urmă.

Romgaz și Petrom sunt cei mai importanți producători de gaze din România, având cumulat o cotă de piață de circa 90%. Alți producători sunt Amromco Ploiești, Aurelian Oil&Gas, Lotus Petrol sau Foraj Sonde.

În prezent, la PCGN sunt înregistrați 5 participanți, respectiv OMV Petrom Gas SRL, Amromco Energy SRL, MET Romania Energy Trade SRL, Azomureș SA și C-Gaz & Energy Distribuție SRL, ultimul înscris.

Regulamentul privind tranzacționarea gazelor naturale pe platforma PCGN de la OPCOM a fost aprobat și a intrat în vigoare încă de la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, printr-un ordin al ANRE. De asemenea, au fost aprobate tarifele care urmează să fie încasate de OPCOM de la traderii de gaze naturale. Înregistrarea pe piața PCGN costă 400 de lei pe an, iar introducerea unei oferte de vânzare – 821 de lei.

Singura companie care a scos la vânzare gaze pe piața centralizată de gaze naturale (PCGN) de la OPCOM, până în prezent, a fost OMV Petrom Gas SRL, subsidiara OMV Petrom.

Context

În acest moment, pe piața liberă, în tranzacțiile directe între producătorii de gaze și consumatorii industriali, prețurile de achiziție a gazelor pot fi semnificativ mai reduse decât prețul reglementat fixat de Guvern pentru consumatorii noncasnici în acord cu legislația UE și cu acordurile cu instituțiile financiare internaționale, printre altele ca urmare a reducerii consumului și a volumului mare tranzacționat, care permite marilor consumatori industriali să obțină discounturi de la producători.

Astfel, anul trecut, consumul național estimat de gaze naturale a scăzut cu peste 8%, în special din cauza scăderii cererii industriale. Din aceeași cauză, importurile de gaze din Rusia ale României au scăzut în 2013 cu aproape 50%, ca și suma plătită celor de la Gazprom pentru aceste importuri.

În aceste condiții, tocmai pentru a încuraja trecerea cât mai multor consumatori noncasnici de pe segmentul reglementat pe piața liberă, Guvernul a decis să modifice formula de calcul a bazei de impunere a impozitului de 60% impus pe veniturile suplimentare obținute de producătorii de gaze ca urmare a creșterii gradului de aliniere a prețurilor românești la gaze la cele din UE.

În prezent, pentru a respecta legea, producătorii de gaze sunt obligați să le factureze consumatorilor noncasnici din piața liberă impozitul de 60% calculat nu la prețul efectiv de achiziție convenit cu cumpărătorii, ci la prețul reglementat stabilit de Guvern, superior prețului efectiv de achiziție. În acest fel, consumatorii industriali din piața liberă ajung să plătească mai mult pentru gazele naturale achiziționate.

"Această situaţie a condus, practic, la anularea avantajelor pe care piața concurenţială le poate oferi participanților, inactivând principiul de formare a preţurilor pe piaţa concurenţială „pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale”, principiu stipulat în mod expres în cuprinsul art. 177 alin. (1) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de OUG elaborat de Guvern.

Guvernul vrea să țină prețul jos pentru consumatorii industriali

Pentru a corecta această situație și a mai reduce din povara financiară resimțită de consumatorii industriali ca urmare a creșterii gradului de aliniere a prețurilor reglementate la cele din UE, Guvernul a decis să modifice formula de calcul a bazei de impunere a impozitului de 60% în cazul vânzărilor către clienții noncasnici din piața liberă, astfel încât aceasta să țină cont de prețurile efective de achiziție stabilite între producători și consumatori și nu de prețul reglementat fixat de Guvern.

Găselnița va funcționa atâta timp cât, din cauza condițiilor economice interne și internaționale, prețurile la gaze pentru consumatorii noncasnici de pe piața liberă vor rămâne inferioare celor pentru consumatorii industriali din segmentul reglementat, încurajând tot mai multe companii, care în prezent aleg să plătească prețul reglementat fixat de Guvern, să se mute pe piața liberă, pentru a obține reduceri.

În acest fel, se încearcă împușcarea a doi iepuri dintr-un foc. Pe de o parte se respectă calendarul de aliniere a prețurilor reglementate la gaze pentru consumatorii noncasnici la cele din UE, în timp ce, pe de altă parte, se încearcă atragerea cât mai multor consumatori industriali de gaze pe piața liberă, în speranța că prețurile vor rămâne mai mici decât cele de pe piața reglementată.

Guvernul Ponta a recurs la această soluție după ce s-a confruntat cu presiuni puternice, concertate, atât din partea patronatelor, cât și a sindicatelor, care au amenințat cu numeroase disponibilizări din cauza scumpirii gazelor, eventualitate extrem de neplăcută pentru politicieni, în anul electoral 2014. Marii consumatori industriali de gaze sunt printre cei mai mari angajatori din economia românească.

Planul Guvernului riscă să fie subminat de agravarea conflictului dintre Ucraina și Rusia, care ar putea crea probleme în aprovizionarea cu gaze a României, având ca afect creșterea prețurilor pe piața liberă.

 

Tag Cloud