Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Investițiile OMV Petrom scad cu doar 20% în 2015, deși profitul net al companiei s-a redus cu peste 50% anul trecut, pe fondul ieftinirii țițeiului

Investițiile OMV Petrom scad cu doar 20% în 2015, deși profitul net al companiei s-a redus cu peste 50% anul trecut, pe fondul ieftinirii țițeiului

Ocean Endeavor departure Constanta

OMV Petrom a anunțat, pentru anul în curs, investiţii estimate la circa 5,3 miliarde lei, cu 20% sub nivelul celor bugetate pentru 2014, în condițiile în care, anul trecut, profitul net al companiei s-a redus la jumătate față de cel consemnat în 2013.

Cea mai mare parte a investițiilor programate de OMV Petrom pentru 2015 (90%) va fi alocată activităţilor de explorare și producție. Activităţii de Downstream Oil îi revine 9% din buget, iar 1% vor reprezenta investiţiile în Downstream Gas.

De asemenea, OMV Petrom va distribui acţionarilor dividende de 634 milioane lei din profitul de anul trecut. Deciziile au fost aprobate marţi în Adunarea Generală a Acţionarilor companiei.

"Suntem consecvenţi obiectivului nostru de a acorda dividende, dar în acelaşi timp trebuie să ne adaptăm noului context de piaţă, în care vedem înjumătăţirea preţului ţiţeiului faţă de anul trecut. Propunerea de dividende urmăreşte remunerarea acţionarilor, dar în acelaşi timp şi asigurarea resurselor necesare continuării programului de investiţii al companiei", a declarat, într-un comunicat, directorul executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Acţionarii au numit totodată numirea lui Cristoph Trentini ca membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, pentru un mandat în vigoare până în aprilie 2017. Începând cu ianuarie 2015, Trentini a fost membru interimar al Consiliului de Supraveghere ca urmare a renunţării lui Hans Peter Floren la mandatul său.

"În cadrul aceleiaşi şedinţe, în urma solicitării acţionarului Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri de revocare a domnului Lucian-Dan Vlădescu din calitatea de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, AGOA a aprobat propunerea acţionarului de numire a domnului Bogdan-Nicolae Badea pentru postul de membru al Consiliului de Supraveghere devenit vacant, pe perioada rămasă până la expirarea mandatului predecesorului său, respectiv pana la data de 28 aprilie 2017", se mai arată în comunicatul OMV Petrom.

Profitul net al OMV Petrom s-a redus anul trecut la sub jumătate din cel înregistrat în 2013, ajungând la 2,1 miliarde de lei (473 milioane euro), compania înregistrând pierderi de 307 milioane lei în ultimul trimestru (primul rezultat negativ începând cu trimestrul 3 2010), din cauza unor elemente speciale privind centrala de la Brazi şi reducerii preţului ţiţeiului, şi vânzări în scădere cu 11% pe ansamblul anului.

Tag Cloud