Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Producția de hidrocarburi a OMV Petrom a crescut cu 0,5% în al doilea trimestru din 2015, comparativ cu T2 2014

Producția de hidrocarburi a OMV Petrom a crescut cu 0,5% în al doilea trimestru din 2015, comparativ cu T2 2014

OMV Petrom TazlauProducția totală de hidrocarburi a OMV Petrom a crescut cu 0,5% în al doilea trimestru din 2015, comparativ cu T2 2014, la 181 milioane tone echivalent petrol, iar cea a companiei-mamă austriece OMV s-a majorat cu 3,3%, la 307 milioane tone echivalent petrol.

Potrivit declarației trimestriale de trading a austriecilor de la OMV, față de primul trimestru din 2015, producția totală de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 1,6%, iar cea a OMV a crescut cu 1,3%.

Cheltuielile de explorare ale OMV au crescut la circa 110 milioane euro în T2 2015, în special ca urmare a recunoașterii ca pierderi a costurilor de forare a unor sonde în România, Norvegia și Austria.

"Producția a crescut în T2 2015, față de T1 2015, în pofida faptului că producția în Yemen a fost limitată începând cu luna aprilie, iar cea din Libia a rămas limitată ca urmare a problemelor de securitate. Majorarea s-a datorat creșterii producției în Norvegia, ca urmare a reluării extracției în perimetrul Gudrun, după problemele tehnice întâmpinate în primul trimestru al anului. În plus, a crescut producția și în Noua Zeelandă, ca urmare a intrării în producție a unor sonde suplimentare în perimetrul Maari", se arată în declarația celor de la OMV.

Volumul vânzărilor a crescut cu 9% comparativ cu T1 2015, în special ca urmare a achizițiilor mai mari de țiței din partea rafinăriilor în Norvegia, Tunisia și Noua Zeelandă.

OMV Trading Statement

"Cotațiile mai mari la țiței și evoluția favorabilă a cursului de schimb euro-dolar au avut un efect pozitiv asupra performanței trimestriale", se precizează în documentul citat.

Marja de rafinare la nivelul grupului OMV s-a îmbunătățit ușor comparativ cu T1 2015, în special grație îmbunătățirii spreadurilor la benzină, fenomen parțial compensat de spreadurile mai mici la motorină, precum și de prețurile mai mari la petrol, care au afectat negativ costurile consumului propriu de țiței al grupului. De asemenea, rata de utilizare a rafinăriilor a rămas la nivelurile înalte consemnate și în T1 2015.

Performanța activității de petrochimie s-a îmbunătățit față de trimestrul precedent, ca urmare a majorării marjelor, la volume constante. Businessul de marketing a cunoscut previzibila majorare sezonieră a volumelor de vânzări, marjele menținându-se la niveluri similare cu cele din T1 2015.

"Comparativ cu T1 2015, performanța businessului cu gaze naturale s-a deteriorat. Volumele de vânzări de gaze au scăzut sezonier, iar marjele au fost sub cele din trimestrul anterior. Producția netă de electricitate a scăzut semnificativ față de T1 2015, ca urmare accentuării deteriorării spark-spreadurilor (diferența dintre prețul gazelor și cel al electricității – n.r.) în Turcia și România", se mai afirmă în declarația de trading a OMV.

Tag Cloud