Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue07162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie NIS Gazprom: Demaram productia in Romania. In 3 ani ne batem cu principalii concurenti pe benzinarii

NIS Gazprom: Demaram productia in Romania. In 3 ani ne batem cu principalii concurenti pe benzinarii

NIS Gazprom

Compania sarba de petrol si gaze Naftna Industrija Srbije AD (NIS), controlata de rusii de la Gazprom, vrea sa demareze anul acesta exploatarea comerciala a zacamintelor de petrol si gaze detinute in Romania si intentioneaza ca, in urmatorii trei ani, sa ajunga sa concureze de la egal la egal, pe segmentul de benzinarii, cu cei mai buni operatori europeni de profil prezenti in pietele din Romania, Bulgaria, Serbia si Bosnia-Hertegovina, atat prin dimensiunea retelelor de statii de alimentare cu carburanti, cat si prin calitatea serviciilor oferite, a declarat CEO-ul NIS, Kirill Kravchenko.

Acesta a aratat, intr-un interviu acordat postului local de televiziune B92, ca NIS intentioneaza sa demareze anul acesta exploatarea comerciala a zacamintelor de petrol si gaze detinute in Romania, planuind totodata sa construiasca aici facilitati de depozitare a petrolului si produselor petroliere.

„Planurile noastre pe 2013 nu sunt mai putin ambitioase (decat realizarile din 2012 – n.r.). Este vorba de demararea exploatarii comerciale a zacamintelor pe care le detinem in Romania, Ungaria si Bosnia. (...) Pregatim construirea de facilitati de depozitare a petrolului si produselor petroliere in Romania”, a subliniat Kravchenko.

NIS opereaza in Romania patru blocuri de explorare de petrol si gaze, in parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum, acordul fiind semnat in mai 2011.

In 2012, NIS a deschis benzinarii in Romania, Bosnia si Bulgaria, achizitionand circa 100 de statii de alimentare cu carburanti si de locatii de construire a unora noi in afara Serbiei, a declarat CEO-ul NIS.

Prima benzinarie deschisa de NIS in Romania, sub brandul Gazprom, va fi la Vestem, langa Sibiu, grupul sarb controlat de rusi cumparand in total anul trecut trei benzinarii de la proprietari particulari. Potrivit unor planuri anuntate anterior, cei de la NIS vor sa ajunga sa detina 120 de statii de alimentare cu carburanti in Romania pana in 2014.

„Am lansat un nou brand premium, <Gazprom>, atat in Serbia, cat si in regiune, si ne folosim de fuziunea dintre acesta si brandul economic <NIS-Petrol> pentru a capata acces la o baza mai larga de clienti si pentru a ne extinde canalele de distributie. Una peste alta, perspectiva noastra cu privire la reteaua de benzinarii <Gazprom> este ca, in urmatorii trei ani, intentionam sa cream o retea premium cu buna raspandire in Romania, Bulgaria, Serbia si Bosnia, care va fi capabila sa concureze cu cele mai bune companii europene din domeniu pe acest segment, prin calitatea serviciilor oferite”, a spus Kravchenko.

Intrebat de reporter daca cetatenii sarbi ar trebui sa se astepte in 2013 la reduceri de pret la benzina si motorina, directorul general al companiei sarbe controlate de Gazprom a declarat doar ca, in ultimele luni, preturile din benzinariile NIS au ramas stabile.

„Politica noastra de preturi este foarte flexibila si reactionam in mod operativ la orice modificare a conditiilor de piata. Daca ne uitam la vecinii nostri, in Croatia preturile au crescut in 3 randuri in ianuarie 2013, in Bosnia si Bulgaria – in 4 randuri, iar in Romania – in 5 randuri”, a aratat seful NIS.

In 2012, profitul net al NIS a crescut cu 22% fata de anul anterior, la peste 590 milioane dolari, iar productia totala s-a majorat cu 11%, la 1,69 milioane tone echivalent petrol.

„Aceste rezultate arata ca anul 2012 a fost cel mai de succes din istoria NIS”, a conchis CEO-ul Kirill Kravchenko.

Tag Cloud