Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat10122024

Last updateThu, 10 Oct 2024 7pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Șoferii din Elveția au de ce mulțumi băncii lor centrale: aprecierea francului elvețian le-a ieftinit benzina cu peste 12%

Șoferii din Elveția au de ce mulțumi băncii lor centrale: aprecierea francului elvețian le-a ieftinit benzina cu peste 12%

benzinarie Davos

Prețul mediu al benzinei în Elveția s-a redus cu peste 12% din 15 ianuarie și până în prezent, după ce banca centrală din Țara Cantoanelor a decis, pe data respectivă, să renunțe la strategia de a menține, prin achiziții de euro, plafonul de curs de 1,2 franci elvețieni/euro adoptat în 2011, fapt care a provocat aprecierea masivă a CHF față de principalele valute internaționale.

Astfel, anterior deciziei menționate a Băncii Naționale a Elveției, prețul mediu al benzinei în Elveția, în monedă locală, era de circa 1,53 franci elvețieni/litru.

Ulterior, în următoarele două săptămâni, prețul mediu al benzinei vândute în Elveția a scăzut succesiv la 1,47 și 1,34 franci elvețieni/litru, potrivit globalpetrolprices.com.

Elveția își asigură din import 100% din necesarul de țiței și, de asemenea, cumpără din străinătate o bună parte din produsele petroliere rafinate consumate pe plan local. În Elveția există și două rafinării de petrol, cu o capacitate cumulată de producție de circa 125.000 barili/zi.

Șoc pe piețele valutare

Ieftinirea benzinei în Elveția a fost determinată de aprecierea masivă a francului elvețian față de dolarul american, moneda de referință pe piețele internaționale de țiței și produse petroliere. Imediat după abandonarea de către Banca Națională a Elveției a pragului de curs față de moneda europeană, francul elvețian s-a apreciat și față de dolar, cu peste 12%, de la 1,0172 la 0,8939 CHF/dolar.

În prezent, cursul de schimb al francului elvețian față de dolar se situează la nivelul de 0,9208 CHF/dolar, ceea ce reprezintă o apreciere de circa 9,5% față de cotația de dinainte de surprinzătoarea decizie a băncii centrale elvețiene.

Banca Naţională a Elveţiei a decis pe 15 ianuarie să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro. Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar crescuse în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.

Între timp, BCE a și anunțat oficial, pe 22 ianuarie, că va lansa în martie un program extins de achiziţii de active din zona euro, în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până în septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale.

Deprecierea leului față de dolar afectează ieftinirea carburanților

În România, decizia Băncii Naționale a Elveției a dus la deprecierea leului până la un nivel maxim record de 4,5817 lei/CHF, atins pe 23 ianuarie. Tot atunci s-a consemnat și un record de depreciere față de dolar, de 3,998 lei/dolar. La finalul săptămânii trecute, francul elvețian era cotat la 4,2438 lei/CHF, iar dolarul – la 3,9157 lei/dolar.

Astfel, față de situația de dinainte de decizia băncii centrale elvețiene, moneda națională s-a depreciat cu 13,42% față de CHF și cu 2,42% față de dolar. Față de finalul anului trecut, însă, leul s-a depreciat față de moneda americană cu peste 6%.

Deprecierea leului față de dolar a anulat o parte din ieftinirile la carburanți operate de companiile petroliere din România ca urmare a prăbușirii cotațiilor internaționale la țiței. Potrivit Consiliului Concurenței, petroliștii din România au redus preţul fără taxe la carburanţi cu aproximativ 20%, la fel ca în alte state din Europa, în urma scăderii semnificative a preţului petrolului.

Cotaţiile petrolului au scăzut anul trecut cu aproape 50%, după ce OPEC a refuzat să reducă producţia de petrol a organizaţiei, în contextul unui surplus de petrol la nivel mondial datorat, printre altele, creşterii producţiei de petrol de şist din SUA.

Tag Cloud