Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Protestele împotriva gazelor de șist mai fac o victimă colaterală: Prospecțiuni S.A. și-a dublat pierderea trimestrială

Protestele împotriva gazelor de șist mai fac o victimă colaterală: Prospecțiuni S.A. și-a dublat pierderea trimestrială

apm-prospectiuni

După Rompetrol Well Services, protestele împotriva gazelor de șist au mai înregistrat un "succes", afectând profitabilitatea Prospecțiuni S.A., unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii geologice şi geofizice din România.

Climatul de teamă impregnat de proteste la nivel local și cheltuielile de exploatare în ascensiune, din cauza iernii, au făcut ca, pe primul trimestru al acestui an, Prospecțiuni S.A. să înregistreze o pierdere netă de 5,19 milioane lei, de peste două ori mai mare decât cea din perioada similară (-2,54 milioane lei).

Potrivit raportului trimestrial al Prospecțiuni, în cursul trimestrului I al anului 2014, compania a efectuat servicii de achiziție date geofizice 2D și 3D cu 5 echipe geofizice, precum și lucrări de procesare date geofizice în baza contractelor încheiate cu: OMV Petrom SA, SNGN Romgaz SA și Chevron.

"Deși cererea de lucrări de achiziție date geofizice 2D și 3D a crescut față de anul 2013, din păcate, în prima parte a anului 2014, aceasta creștere a cerințelor de servicii nu s-a realizat la nivelul așteptat din cauza întârzierii ratificării restului de Acorduri de Concesiune dintre ANRM și companiile câștigătoare din Runda a X a, ca urmare a protestelor împotriva gazelor de șist în diverse zone din țară, din cauza problemelor cauzate de accesul echipelor pe teren, cât și din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile", precizează conducerea companiei.

Toată industria este afectată deși numai o companie explorează gaze de șist

Prospecțiuni S.A. atrage atenția că protestele împotriva gazelor de șist au efecte negative asupra întregii industrii de petrol și gaze, pe tot teritoriul țării, deși în România numai o companie deține licență de explorare a gazelor de șist. Restul companiilor explorează gaze convenționale.

În acest an, Prospecțiuni SA a întâmpinat mari probleme în obținerea permiselor de lucru de la autorități (primării, Romsilva, Apele Romane) și a avizelor de la proprietari și arendașii de terenuri, pentru lucrările de achiziție date geofizice, ca urmare a creșterii numărului de proteste împotriva gazelor de șist și a industriei petroliere, în general, Ia nivelul întregii țări.

Cifra de afaceri, în creștere cu 20,1%

Chiar și în aceste condiții, Prospecțiuni SA a înregistrat în primul trimestru al anului 2014 o creștere a cifrei de afaceri cu 13,6 milioane lei, aceasta ajungând la 78,7 milioane lei față de 65,1 milioane lei î perioada similară a anului trecut. Veniturile din exploatare au crescut la rândul lor cu 13 milioane lei, la 81,3 milioane lei comparativ cu 68,3 milioane lei primul trimestru din 2013.

Activitatea în lunile de iarna a implicat o creștere a cheltuielilor din exploatare (85,2 milioane lei, față de 69 milioane lei în 2013) cauzată, în principal, de gradul de accesibilitate scăzut al terenului în această perioadă.

Creșterea cheltuielilor din exploatare a condus la înregistrarea unei pierderi brute de 5,054.904 lei, în creștere cu 3.302.936 lei față de perioada similara a exercițiului anterior, când pierderea înregistrată era de 1.896.647 lei.

Tag Cloud