Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Prima mare companie petrolieră care-și anunță rezultatele pe 2016. BP și-a redus profitul operațional cu 80%

Prima mare companie petrolieră care-și anunță rezultatele pe 2016. BP și-a redus profitul operațional cu 80%

BP--014

British Petroleum (BP) a anunțat marți o reducere suplimentară a cheltuielilor de capital ca urmare a diminuării profitului operațional, neajustat cu deprecierea activelor companiei, cu peste 80% în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În primul trimestru al acestui an BP a înregistrat un profit neajustat cu deprecierile de active și cu cheltuielile neoperaționale de 583 milioane de dolari, față de profitul de 2,6 milioane de dolari înregistrat în primele trei luni ale lui 2015. Dacă acesta este ajustat cu deprecierile de active și cu cheltuielile ne-operaționale, profitul de 532 de milioane de dolari se transformă într-o pierdere contabilă de 583 milioane de dolari.

Pierderea de 583 de milioane este însă mult sub cea înregistrată în trimestrul al patrulea al anului trecut, când BP a raportat pierderi de 2,2 miliarde de dolari. Pe întreg anul 2015, BP a înregistrat o pierdere record de 5,2 miliarde de dolari.

Activitatea din downstream a “rafinat” rezultatele companiei

Rezultatele BP au fost salvate de cele ale segmentului de rafinare și marketing (downstream) care a înregistrat un profit de 1,8 miliare de dolari, comparativ cu pierderea de 747 de milioane de dolari din upstream. BP a decis să-și păstreze propunerea de acordare a unui dividend de 10 cenți pe acțiune.

Reducerea profitului este în principal rezultatul prăbușirii prețului internațional al petrolului, care în această perioadă a atins minimul ultimilor treisprezece ani.

Compania petrolieră britanică este prima mare companie din domeniu care și-a anunțat rezultatele pe primul trimestru. Ca urmare a rezultatelor slabe, BP a precizat că-și va reduce în 2016 cheltuielile la 17 miliarde de dolari, de la estimările inițiale de 17-19 miliarde. În plus, dacă prețul petrolului va rămâne la niveluri reduse, pentru 2017 BP a anunțat o țintă a cheltuielilor de 15-17 miliarde de dolari.

Pe lângă cele trei reduceri de cheltuieli de capital efectuate în 2015, BP a disponibilizat aproximativ 10% din angajați, aproximativ 80.000 de persoane.

Profitabil la un preț al petrolului de 50-55 $/baril

În urma acestor reduceri de costuri, producătorul britanic de petrol susține că va deveni profitabil la un preț de 50-55 de dolari pe baril, în scădere față de nivelul de 60 dolari pe baril, cât estimează în prezent.

CEO-ul BP, Bob Dudley, căruia i-a fost refuzat pachetul financiar de remunerare în valoare de 20 de milioane de dolari de către 69% din acționarii BP, se declară optimist. Majorarea consumului și o un ritm anemic de creștere a producției va conduce la o normalizare a raportului dintre cerere și ofertă până la finalul anului, ceea ce va impulsiona prețurile, crede Dudley.

După BP, în această săptămână, potrivit Reuters, urmează să-și anunțe rezultatele financiare Total, Statoil, Eni. Iar pe 4 mai, vine rândul celor de la Shell să-și prezinte rezultatele.

 

 

Tag Cloud