Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie GSP-ul milionarului Comănescu din Top 10 vrea păsuire doi ani pentru un credit de la BCR, garantat de Eximbank

GSP-ul milionarului Comănescu din Top 10 vrea păsuire doi ani pentru un credit de la BCR, garantat de Eximbank

GSP Petroceltic BUUN

Grup Servicii Petroliere, controlată de milionarul român Gabriel Comănescu, una dintre cele mai dinamice companii româneşti în privinţa extinderii afacerilor pe plan extern din ultimii ani, a hotărât negocierea, încheierea şi executarea unui act adiţional de prelungire a valabilităţii şi scadenţei cu 24 de luni a unui credit de 21 milioane de dolari semnat cu BCR în 22 decembrie 2011, se arată într-o hotărâre a adunării extraordinare a acţionarilor de luna trecută.

Numele lui Comănescu pare a fi legat în ultima perioadă de cuvântul milionar. Într-un fel, e legat şi de cel de miliardar şi de marin (foraj marin), dacă ne amintim şi că deţine şi hotelul de cinci stele “Vega” din Mamaia, redeschis în urmă cu cinci ani după o amplă modernizare,  hotel unde s-a filmat “Nea Marin Miliardar”. Chiar dacă este plasat între primii zece cei mai bogaţi oameni din România, Gabriel Comănescu încearcă, prin companiile sale, să-şi optimizeze portofoliul de credite sau să prelungească anumite credite convenabile.

Astfel, în cadrul adunării extraordinare a acţionarilor de luna trecută, acţionarii au aprobat prelungirea cu 24 de luni a două garanţii. Prima, o garanţie de stat emisă de Eximbank România, în numele şi în contul statului, în valoare de maxim 80% din principalul liniei de credit, respectiv în valoare de 16,8 milioane de dolari.

A doua, un depozit colateral de 4,2 milioane de dolari constituit de GSP la BCR pe toată durata de valabilitate a contractului de împrumut.

Renumita companie de foraj petrolier marin intenţionează, printre altele, să îşi extindă activităţile în nordul Rusiei şi să cumpere noi platforme de foraj. Aşa cum scria Energy Report, în a doua jumătate a lunii aprilie, GSP a hotărât deschiderea unei filiale în Moscova, pe una dintre străzile de business ale capitalei Rusiei.

O altă “poveste” cu creditele s-a petrecut tot luna trecută. Astfel, un contract de credit care iniţial a fost de 27 milioane dolari, încheiat de Grup Servicii Petroliere (GSP) în 23 iunie 2011 cu BCR pentru  achiziţionarea şi modernizarea unor nave din patrimoniul grupului, a urcat după anumite modificări şi consolidări, la 32 milioane de dolari. Cum renumita companie e în extindere, luna trecută, acţionarii au hotărât ca GSP şi unele filiale ale acesteia să încheie un act adiţional cu scopul majorării facilităţii de credit la 37 milioane de dolari precum şi să modifice anumiţi termeni şi condiţii ale contractului de credit.

De altfel, printre planurile GSP se mai numără şi dublarea numărului de platforme de la şase câte sunt în prezent dar şi achiziţia a două nave destinate operaţiunilor de foraj marin.

Acţionarii GSP sunt Upetrom Group Management (90% deţinere, controlat tot de Gabriel Comănescu), Gabriel Comănescu (5%) şi RCI Grup de Consultanţă (5%).

Tag Cloud