Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie GSP "forează" după alte 5 milioane de dolari la BCR

GSP "forează" după alte 5 milioane de dolari la BCR

Grup servicii petroliere b

Un contract de credit care iniţial a fost de 27 milioane dolari, încheiat de Grup Servicii Petroliere (GSP) în 23 iunie 2011 cu BCR pentru  achiziţionarea şi modernizarea unor nave din patrimoniul grupului controlat de miliardarul Gabriel Comănescu, a urcat după anumite modificări şi consolidări, la 32 milioane de dolari. Cum renumita companie e în extindere, luna trecută, acţionarii au hotărât în AGEA ca GSP şi unele filiale ale acesteia să încheie un act adiţional cu scopul majorării facilităţii de credit la 37 milioane de dolari precum şi să modifice anumiţi termeni şi condiţii ale contractului de credit.

Printre altele, acţionarii au aprobat şi un contract de cesiune a poliţelor de asigurare cu privire la nava “GSP Lyra” care va fi constituit în favoarea BCR pentru a garanta respectivul contract de credit consolidat. De asemenea, a fost aprobată şi încheierea unei scrisori adiţionale la un contract master intercreditor, cu data iniţială 23 martie 2012 (astfel cum a fost acesta modificat subsecvent, inclusiv în 30 aprilie 2013) încheiat între GSP (împreună cu unele filiale ale acesteia), BCR şi Credit Suisse AG, sucursala din Londra.

Pe de altă parte, compania de foraj petrolier marin intenţionează să îşi extindă activităţile în nordul Rusiei şi să cumpere noi platforme de foraj. Aşa cum scria Energy Report, în a doua jumătate a lunii aprilie, GSP a hotărât deschiderea unei filiale în Moscova, pe una dintre străzile de business ale capitalei Rusiei.

Printre planurile GSP se mai numără şi dublarea numărului de platforme de la şase câte sunt în prezent dar şi achiziţia a două nave destinate operaţiunilor de foraj marin.

Detalii, detalii

Amintim că în 2010, GSP şi subsidiarele sale înregistrate în Malta respectiv GSP Prometeu, GSP Orizont, GSP Jupiter, GSP Saturn, GSP Atlas, GSP Bigfoot 1 Ltd şi GSP Neptun Limited, toate aceste companii organizate şi funcţionând conform legilor din Malta, în calitate de garanţi, pe de o parte şi, de cealaltă parte, GSP Drilling, tot de drept maltez, în calitate de împrumutat, au încheiat mai multe contracte.

Printre acestea, o facilitate de credit în valoare prevăzută de maximum 75 milioane de dolari cu Credit Suisse International, în calitate de aranjor şi împrumutator iniţial şi Credit Suisse AG, London Branch, în calitate de agent de facilitate şi agent de garanţie, în 10 septembrie 2010, astfel cum a fost modificată la data de 24 septembrie 2010. De asemenea, a mai fost tot atunci o facilitate de credit de maxim 130 milioane dolari cu Credit Suisse International şi Erste Group Bank AG, în calitate de aranjori, Credit Suisse AG, London Branch, în calitate de agent de facilitate şi Banca Comercială Română SA ca împrumutator iniţial din data de 10 septembrie 2010, astfel cum a fost modificată la data de 24 septembrie 2010.

Tot în acea perioadă a fost încheiat un acord de tip intercreditor stabilind relaţiile dintre
Credit Suisse International, Erste Group Bank AG, anumite instituţii financiare şi Credit Suisse AG, London Branch din 24 septembrie 2010.

Respectivele contracte au suferit anumite modificări şi actualizări în timp, prin diverse acte adiţionale iar GSP a acordat mai multe garanţii în favoarea Credit Suisse AG.

Pe hârtie, acţionarii GSP sunt Upetrom Group Management (90% deţinere), Gabriel Comănescu (5%) şi RCI Grup de Consultanţă (5%). Grup Servicii Petroliere este însă controlată indirect (prin Upetrom) de miliardarul Comănescu.

 

Tag Cloud