Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Biocombustibili Dezvoltatorul staţiei de biogaz din curtea CrisTim îşi majorează capitalul cu 6 mil. lei

Dezvoltatorul staţiei de biogaz din curtea CrisTim îşi majorează capitalul cu 6 mil. lei

biogaz Prahova

Asociaţii Genesis Biopartner, dezvoltatorul centralei pe biogaz de lângă sediul fabricii de mezeluri CrisTim de la Filipeştii de Pădure, au aprobat săptămânile trecute majorarea capitalului social al operatorului prin împrumuturi ale asociaţilor cu circa 6 milioane de lei (mai precis, cu 5,92 milioane de lei), indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.

Staţia de biogaz din Prahova (vezi foto), inaugurată anul trecut, are capacitate instalată de 1MW/h pe electric şi 1,2MW/h pe termic şi procesează zilnic 49 tone substrat organic. Proiectul a presupus o investiţie de circa 5 milioane de euro, investiţie făcută din fonduri proprii de holdingul Genesis Biopartner (format din grupul Baupartner Romania şi grupul suedez Vireo Energy AB). Din aceşti bani, cam 40% au fost puşi de partea română şi 60% de partea suedeză.

În luna martie a acestui an, compania Unilever a semnat un parteneriat cu acelaşi dezvoltator din Grupul Genesis Biopartner, prin care Unilever livrează pentru a fi transformate în energie, toate deșeurile provenite din alimentele expirate de la depozitul Unilever din Ariceștii Rahtivani din Prahova. Astfel, produsele alimentare expirate, al căror management reprezintă un cost pentru orice producător de bunuri de larg consum, (margarina, înghețata, muștarul, maioneza, ketchup-ul) vor fi transformate în energie regenerabilă.

Produsele Unilever vor fi transformate în biogaz si, ulterior, în energie regenerabilă, în cogenerare, în cadrul aceeaşi staţii de biogaz de mai sus.

Pentru Genesis, parteneriatul cu Cris Tim constă în valorificarea energiei termice produsă în cogenerare, în timp ce CrisTim beneficiază de energie termică mai ieftină cu circa 25%, precum şi de gestionarea mai eficientă a deşeurilor rezultate din procesarea cărnii.

Generatorul de electricitate se află chiar pe platforma fabricii CrisTim, care este şi beneficiar  al aburului rezultat de la biogaz. Staţia foloseşte şi porumb verde, culturi realizate pe plan local pe o rază de 5-10 kilometri, la care s-au adăugat dejecţii animale la început şi produse alimentare expirate. CrisTim furnizează pentru staţia de biogaz resturile rezultate după procesarea cărnii. Pe de altă parte, Genesis foloseşte materia ce rezultă după producerea biogazului ca îngrăşământ natural.

Unitatea funcţionează circa 8.500 de ore pe an, producând aproape 8.500 MWh energie electrică anual. Investiţia ar putea fi amortizată în cel mai rău caz în 8-10 ani. Perioada de amortizare depinde în bună măsură de evoluţia în timp a certificatelor verzi.

Aburul preluat de la staţia de biogaz este cu 25% mai ieftin iar circa 30-40% din consumul de abur al CrisTim este furnizat de Genesis.

Proiectul a fost realizat la nivel tehnic de companile AB Energy si MT Energie. Acestea  au furnizat echipamentele necesare funcţionării instalaţiei de cogenerare, începând de la tratarea biogazului până la transformarea acestuia în energie electrică şi recuperarea de energie termică (AB Energy) respectiv  tehnologia destinată liniei de fermentaţie, precum şi automatizarea întregului flux tehnologic pentru producerea biogazului (MT Energie).

În prezent, asociaţii Genesis Biopartner sunt, cu deţineri egale, Vireo Energy AB din Suedia şi SC Baupartner.

 

Tag Cloud