Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat05252024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Transenergo-ul milionarului Nelu Coman, 22 mil. lei de la CEC

Transenergo-ul milionarului Nelu Coman, 22 mil. lei de la CEC

transenergo 2

 

Milionarul Nelu Coman, unul dintre oamenii de afaceri catalogaţi de mai multe ori în presă ca făcând parte dintre “băieţii deştepţi” din energie a hotărât împreună cu ceilalţi acţionari ai Transenergo Com să aprobe pentru companie contractarea unui credit pe termen lung de 22,35 milioane de lei, indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.

Pe lângă acest credit, s-a aprobat şi un credit pe termen scurt (trei luni) de circa 3,6 milioane de lei.

Primul credit, cel pe termen lung ar urma să fie utilizat pentru refinanţarea unor alte credite, mai precis 10,6 milioane de lei de la Banca Italo Romena şi altul de 11,75 milioane de lei de la Piraeus Bank. Tot în acest caz a fost aprobat garantarea creditului, printre altele, cu ipotecă imobiliară asupra unui imobil din Voluntari, strada Ştefan cel Mare nr. 7A, proprietate a Transenergo şi cash colateral de circa 3,7 milioane de lei.

Tot recent, Transenergo, care este şi cumpărătorul microhidrocentralelor de la Energy Holding, a hotărât să cesioneze în favoarea CEC creanţele rezultate din mai multe contracte comerciale cu Transelectrica, Steilman, Comcereal şi alte cinci companii pentru garantarea unui credit CEC.

La finele anului trecut,  acţionarii Transenergo au aprobat ca firma să ia circa 58 milioane de lei de la CEC (13 milioane de euro). Atunci, aprobarea contractării creditului de la CEC s-a făcut astfel: 38,1 milioane de lei prin preluarea facilităţilor existente la Libra Internet Bank şi 20 de milioane de lei plafon suplimentar de emitere scrisori de garanţii bancare.

Printre garanţii figura o ipotecă pe un teren de un hectar din Otopeni, pe un teren de două hectare din Mogoşoaia dar şi alte garanţii.

Toate astea după ce Transenergo a hotărât anul trecut în vară să ia 10 milioane de lei CEC Bank pe o perioadă de 24 de luni pentru finanţarea activităţii curente. Printre garanţii, Transenergo avea o ipotecă de rang 2 asupra unui parc fotovoltaic deţinut de firma Simico Prod Factory (parte a grupului Transenergo) dar şi cesiunea de contracte furnizare energie electrică care să acopere minim 150% din valoarea expunerii în orice moment. Cash-ul colateral pentru respectivul credit era prevăzut la 10% din valoarea creditului.

Noile garanţii schimbate în primăvară nu precizau la ce fel de credit de la CEC se refereau. A fost vorba însă despre contracte comerciale cu Transelectrica, Steilman Bukarest, Comcereal, Sinaia SA, Comcereal Com Timiş, Avia Agro Banat, Domeniile Săhăteni sau Areico Power, multe dintre aceste contracte fiind semnate în decembrie 2014 sau altele în februarie 2015.

Transenergo este controlată de Rada Coman, care deţine 82,01%. Soţul acesteia, milionarul Nelu Coman, directorul Transenergo, are o participaţie de 5,88% iar 12,11% din acţiuni sunt deţinute de Iosif Brăzdău.

Milionarul Nelu Coman, unul dintre oamenii de afaceri catalogaţi de mai multe ori în presă ca făcând parte dintre “băieţii deştepţi” din energie ca urmare a faptului că firma sa Transenergo a fost ca abonată o perioadă la furnizarea de energie pentru RATB, este activ cu compania sa atât pe sectorul de producţie energie cât şi pe furnizare, trading sau pe segmentul gazelor naturale.

 

Tag Cloud