Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Miliardarul Ioan Niculae aduce 126 milioane de lei la capitalul companiei sale de cogenerare

Miliardarul Ioan Niculae aduce 126 milioane de lei la capitalul companiei sale de cogenerare

Ioan Niculae

 Energy Cogeneration Group, compania care administrează  centralele de cogenerare ale miliardarului Ioan Niculae, a beneficiat de o majorare de capital de peste 126 de milioane de lei, indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.

La aceasta au contribuit acţionarii Donau Chem cu 62,8 milioane de lei, Amurco cu 46 milioane de lei şi Rafinăria Astra Română cu 17,3 milioane de lei.

Majorarea capitalului s-a făcut fie prin conversia unor creanţe (cum a fost cazul combinatul Donau Chem de la Turnu Măgurele) fie în natură (cazurile combinatului chimic Amurco din Bacău şi a Rafinăriei Astra Română). Amurco şi Astra Română au contribuit cu contravaloarea echipamentelor aferente centralelor de cogenerare din Bacău şi Ploieşti.

După această mişcare, asoiaţii societăţii au următoarele deţineri: Donau Chem 49,717%, Amurco 36,345%, Rafinăria Astra Română 13,716%, Bio Fuel Energy 0,174%, Interagro 0,009%, GA Pro Co Chemicals, Amonil şi Viromet cu câte 0,013% fiecare.

Patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu a început odată cu criza investiţiile într-o serie de centrale în cogenerare pentru a reduce cheltuielile cu gazul şi energia electrică ale combinatelor. În 2010 a început să furnizeze energie electrică şi abur centrala de la Zimnicea, la începutul anului trecut cea de la Turnu Măgurele, acestea fiind parte dintr-o serie mai lungă de centrale aflate în faze avansate de construcţie precum cele de la Slobozia, Bacău, Săvineşti şi Făgăraş. Planurile iniţiale erau ca investiţiile să fie de aproape 90 milioane de euro, astfel ca puterea gestionată de Energy Cogeneration Group să ajungă însumată la 93 MW.

Cogenerarea în multe din aceste centrale (de exemplu la Amonil Slobozia, la Făgăraş sau Săvineşti) este planificată a se face cu turbine cu gaze şi cazan recuperator de căldură. Iniţial, unele proiecte au fost programate pentru 2014 iar altele pentru 2015 (de exemplu Amonil). Rămâne de văzut câte se vor construi dintre cele avute în plan.

 

Tag Cloud