Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed06192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Bloomberg: Deprecierea petrolului afectează industria petrolieră de șist din SUA și băncile de investiții de pe Wall Street

Bloomberg: Deprecierea petrolului afectează industria petrolieră de șist din SUA și băncile de investiții de pe Wall Street

Screen Shot 2014-11-20 at 09.30.59Screen Shot 2014-11-20 at 09.30.59Marele câștigător al evoluției descendente a prețului petrolului, cel puțin din punct de vedere geostrategic, este guvernul american, este opinia unanimă a analiștilor și specialiștilor citați de presa internațională.

În timp principalii concurenți de pe piața petrolului, Rusia și statele membre OPEC suferă de pe urma reducerii prețului țițeiului West Texas Intermediate (WTI) cu numai puțin de 32%, 73,25$/baril față de maximul de 197,73 $/baril, atins pe 20 iunie, SUA pare avea o situație de invidiat, bugetul său nedepinzând ca celelalte state mari producătoare, de veniturile din vânzarea petrolului.

Cu toate că guvernul SUA pare situat confortabil, nu aceșați lucru se poate spune de economia sa, sau cel puțin de o parte din aceasta. La un preț situat în jurul cifrei de 75 de $/baril, prețul estimat de Goldman Sachs pentru primele trei luni ale anului viitor, numai puțin de 19 regiuni de exploatare a petrolului din formațiuni de șisturi cristaline nu vor mai fi profitabile, potrivit Bloomberg New Energy Finance.

Aceste zăcăminte, printre care Eaglebine și Eagle Ford din Estul și Sudul Texas-ului, au produs aproximativ 413 mii de barili pe zi, mai mult de 40% din majorarea de producție, de 1,03 milioane de barili pe zi din ultimul an.

Majorarea producției SUA la mai mult de 9 milioane de barili pe zi a contribuit la majorarea ofertei la nivel global, care a rezultat în reducerea prețurilor la țiței cu aproximatv 32% în ultimele patru luni.

Revoluția tehnologiei de șist nu funcționează la 80$

Calculul efectuat de Bloomberg ia în calcul costul de producție, redevențele și costul cu transportul și arată că anumite zăcăminte nu vor putea fi profitabile la prețurile curente. Companii precum SandRidge Energy Inc. și Goodrich Petroleum Corp. afirmă că intenționează să extragă mai mult petrol la prețuri mai mici pentru a putea supraviețui.

“Toată lumea încearcă să se laude că va face față unuli preț de 80 $, însă acesta este doar praf în ochi. Adevărul este că revoluția tehnologiei de șist nu funcționează la 80$, punct", a declarat Daniel Dicker, președinte al MercBloc Wealth Management Solutions firmă de trading cu 25 de ani de experiență pe New York Mercantile Exchange.

Estimările cu privire la prețul de la care exploatarea petrolului din formațiuni de șist este profitabilă diferă de la specialiști la specialiști. Dacă Agenția Internațională pentru Energie (AIE) susține că 96% din producția americană de petrol de șist este profitabilă și la un preț de 80 $/baril, analiștii de la Sanford C. Bernstein LLC susțin că o treime din producția suplimentar adăugată în primele trei luni ale acestui an devine neprofitabilă la acest preț.

Bakken și Permian își permit un preț cuprins între 55 și 65 $

Profitabilitatea acestei industrii depinde de adâncimea și densitatea formațiunilor de șisturi cristaline, de accesul la rețelele de transport al petrolului și de mix-ul dintre gazul și petrolul produs.

Operatorii zăcământului Tuscaloosa Marine din Louisiana și Mississippi au nevoie de un preț de 79,52 $/baril pentru a nu trece pe pierdere, ca urmare a faptuli că trebuie să sape la o adâncime mai mare de 2 mile.

Bazinul cu cel mai ieftin preț de vânzare menit să acopere costurile este Green River din Colorado și Wyoming, cu preț estimat la doar 50,10 $/baril.

Mai multe companii, printre care Continental Resources Inc. (CLR) și SandRidge, ambele situate în Oklahoma City, au anunțat reducerea cheltuielilor de capital în perioada următoare ca urmare a prețului redus al petrolului.

În contrast cu cele 19 regiuni care vor fi afectate de ieftinirea prețului petrolului, cele mai productive zăcăminte din SUA, Bakken, din Dakoda de Nord și Permian și mare parte din Eagle Ford din Texas au produs 4,7 milioane de barili pe zi și vor rămâne profitabile la un preț internațional cuprins între 55 și 65 $/baril, potrivit lui Manuj Nikhanj, analist la Investment Technology Group Inc.

Însă ceea ce contează mai mult decât prețul la care beneficile egalează costurile de producție este faptul că prețurile mai mici reduc lichiditățile companiilor, menite a fi investite în noi capacități de producție.

iMWaTWTEyQVY

Băncile de investiții sunt expuse pe piața mărfurilor

Companiile petroliere din domeniul exploatării petrolului provenit din formațiuni de șist nu sunt singurele companii americane care suferă de pe urma prețului scăzut al petrolului. Potrivit unui raport al unei comisii de specialitate a Senatului american, citat de Bloomberg, și băncile de investiții de pe Wall Street expuse pe piața mărfurilor au probleme cu calculele contabile. Astfel, Morgan Stanley , care a împrumutat 107.3 miliarde dolari de la FED în septembrie 2008, deținea în contabilitate numai puțin de 12,3 milioane de barili de petrol, în valoare de circa 979 milioane dolari în 2010. Expunerile băncilor de investiții pe piața comoditties reprezintă o risc considerabil pentru instituțiile financiare din cauza posibilității de scăderea prețurilor.

Tag Cloud