Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun06162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Sondaj Bloomberg: 105 dolari/baril, prețul mediu al Brent-ului pentru 2014

Sondaj Bloomberg: 105 dolari/baril, prețul mediu al Brent-ului pentru 2014

20130419 - OPEC

Prețul petrolului Brent se va situa în 2014 în apropierea mediei de 105 dolari pe baril, susține Bloomberg, în urma unui sondaj efectuat în rândul a 31 de analiști în urma deciziei OPEC de a menține actualul nivel al producției.

Acest nivel este insuficient pentru a se îndeplini "profețiile specialiștilor" guvernului Ponta, el urmând a acoperi doar 10-14 bani din majorarea de 50 de bani adusă de majorarea accizei asupra prețului benzinei și motorinei.

Ieri, OPEC, responsabilă pentru 40% din oferta de petrol la nivel global, a decis menținerea actualelor cote de producție, de 30 de milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă, în opinia analiștilor, că prețul Brent-ului se va situa peste 100 de dolari pentru al patrulea an consecutiv

Analiștii consideră că unii membri OPEC, în special Arabia Saudită, vor fi nevoiți să-și reducă producția în a doua jumătate a anului viitor pentru a compensa majorarea producției de petrol din Statele Unite ale Americii, care ar risca să pună o presiune pe preț. OPEC va mai avea de rezolvat și o problemă internă, Iran-ul și Irak-ul inteționând să-și majoreze producțiile la rândul lor. Deocamdată însă, OPEC nu pare prea îngrijorată în legătură cu această posibilitate, Irak-ul nebeneficiind de infrastructură de export, iar Iran-ul fiind încă sub embargoul, chiar dacă mai relaxat, al SUA și al statelor membre UE.

BNP Paribas vede un preț de 110 dolari pe baril în 2014

“Estimările noastre privind prețul Brent-ului sunt similare celor din 2013, și anume 110 dolari pe baril”, susține Gareth Lewis-Davies, de la BNP Paribas. În opinia sa, în a doua jumătate a anului, OPEC și-ar putea reduce producția cu 7-800.000 de barili pe zi.

Imediat după anunțarea deciziei OPEC de ieri, Brent-ul a pierdut pe bursa londoneză numai puțin de 1%, ajungând la 114,46 de dolari barilul. Până la încheierea ședinței, Brent-ul recuperase aproape jumătate de procent, încheind ziua la 11,88 dolari pe baril.

Ali al-Naimi, ministrul petrolului al Arabiei Saudite, s-a declarat optimist, în special în legătură cu evoluția cererii statelor emergente asiatice.

Producția OPEC a scăzut în luna noiembrie la 30,007 milioane de barili pe zi, minimul ultimilor doi ani. Cu toate acestea, actualul nivel al producției este mai ridicat cu 1,4 miloane de barili pe zi decât nivelul estimat al cererii pentru petrolul OPEC, susține Agenția Internațională a Energiei (AIE). În ultimii doi ani, OPEC și-a depășit țintele de producție impuse cu peste 1,2 milioane de nbarili pe zi.

Analiștii care nu și-au modificat estimările privind prețul Brent-ului în 2014 în urma deciziei OPEC de a-și menține actualul nivel al producției au fost cei ai BNP Paribas, DZ Bank AG, Commerzbank AG, Danske Bank AS, Saxo Bank A/S și Nordea Markets.

Producția statelor non-membre OPEC se va majora cu 1,8 milioane de barili pe zi, ceea ce ar putea conduce la un ecart de 1,1 milioane de barili între producția estimată și cererea anticipată de AIE.

99 dolari barilul - prețul la care statele OPEC își echilibrează execuțiile bugetare

Arab Petroleum Investments Corp. (Apicorp) susține că prețul minim al petrolului care ar echilibra execuțiile bugetare ale celor 12 state membre ale OPEC este de 99 dolari pe baril.

“OPEC va fi nevoită să-și restrângă producția pentru a susține prețurile pentru că este riscant să producă în continuare la un nivel apropiat de pragul de rentabilitate", susține Apicorp.

Arabia Saudită, cel mai mare producător OPEC, are nevoie de un preț de 94 de dolari pe baril pentru a-și echilibra execuția balanța bugetară. Irakul astă mai rău, prețul țițeiului la care excel-ul ministerului de finanțe de la Bagdad s-ar închide este de 125 de dolari pe baril, de două ori mai mare decât cel la care și-ar rezolva Quatar-ul problemele bugetare.

Pentru a păstra prețul la un nivel de peste 100 de dolari în cea de-a doua jumătate a anului viitor, Arabia Suadită ar putea fi nevoită să reducă producția. Numai că acest lucru ar însemna venituri din export mai reduse, venituri menite a acoperi subvenționarea consumului intern, aflat în creștere exponențială, direct proporțională cu creșterea exponențială a populației statului arab.

Populația Arabei Saudite s-a majorat de la mai puțin de 10 milioane de locuitori la finele anilor '70 la peste 25 de milioane astăzi. Iar majoritatea populației este neproductivă, milioane dintre saudiți trăind pe spinarea celui mare stat asistențial din  lume. Chiar dacă nu produc mai nimic, ei consumă extrem de mult, mai ales când vine vorba de energie. Un galon de benzină costă în Arabia Saudită 61 de cenți.

Tag Cloud