Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Guvernul renunță la impozitul pe țițeiul din producția internă

Guvernul renunță la impozitul pe țițeiul din producția internă

bani lei 66503363 34985800 10120600

 Guvernul intenționează, potrivit proiectului de modificare a codului fiscal postat pe site-ul Ministerului de finanțe, să elimine impozitul pe țițeiul din producția internă și la acizarea produselor care se regăsesc la Capitolul II „Alte produse accizabile” de la Titlul VII, respectiv cafea, bijuterii, arme de vânătoare, muniția aferentă, vehicule cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 cc, iahturi, motoare de barcă.

În prezent, Codul fiscal prevede ca pentru ţiţeiul din producţia internă, operatorii economici autorizaţi datorează bugetului de stat impozit în momentul livrării. Impozitul datorat pentru ţiţei este de 18,95 lei/tonă.

"Principalul motiv este acela că încasările din impozitarea acestor produse (țițeiul din producția internă, cafea, bijuterii, arme de vânătoare, muniția aferentă, vehicule cu o capacitate a motorului mai mare de 3000 cc, iahturi, motoare de barcă - n.red.) sunt nesemnificative, fiind o discrepanță între venituri și costurile de conformare din partea operatorilor economici, respectiv cheltuielile de administrare ale autorităților", se precizează în expunerea de motive a actului normativ.

Eliminarea din sfera de impozitare a accizelor a țițeiului din producția internă și a altor produse (bijuterii, arme, cafea, ș.a) va conduce la diminuarea cheltuielilor de conformare din partea operatorilor economici și la micșorarea prețurilor acestor produse, cu efecte pozitive asupra eficienței activității acestor operatori economici, suține guvernul.

Potrivit proiectului de cod fiscal, impactul micșorării accizelor (tuturor, nu numai al celor pe benzină și motorină) va fi unul negativ în perioada 2016-2018, de aproximativ 3 mld de lei pe an.

Tag Cloud