Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Joaca de-a sechestrul: Sechestrul pus pe conturile și bunurile Lukoil a fost ridicat doar parțial. Oil Terminal confirmă

Joaca de-a sechestrul: Sechestrul pus pe conturile și bunurile Lukoil a fost ridicat doar parțial. Oil Terminal confirmă

39 big

Toată lumea (presa, premierul Ponta, CSM, candidații la președinție) se pronunță pro sau contra ridicării sechestrului asigurător în cazul Lukoil, însă realitatea arată că se pronunță în necunoștință de cauză.

Responsabile sunt autoritățile care sunt extrem de evazive pe această temă.

De transparență mai mare dă dovadă Oil Terminal, companie obligată de listarea la bursă raporteze evenimentele importante.

Astfel ieri, în timp ce toată presa anunța ridicarea sechestrului asigurător asupra conturilor și bunurilor Lukoil, Oil Terminal își informa acționarii "cu privire Ia faptul că, în data de 07.10.2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a transmis o Ordonanță prin care dispune:

- ridicarea măsurii asiguratorii a sechestrului asigurător asupra cantităților de 17.618,279 tone țiței deținute de SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiești în spațiile de depozitare -tank-uri, conducte de transfer și rezervoare ce aparțin sau se afla în custodia OIL TERMINAL.

- aplicarea sechestrului asigurător asupra cantității de 23.817 tone țiței aparținând SC PETROTEL LUKOIL SA Ploiești existente în spațiile de depozitare ale SC OIL TERMINAL SA Constanta în valoare de 16.030.270 USD."

Comunicatul Oil Terminal confirmă și explică într-un fel comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care anunța că "a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii, prin ridicarea parțială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploiești să îşi desfășoare activitatea curentă în condiții de normalitate cu terții și să plătească drepturile salariale şi contribuțiile la bugetul de stat.

În cauză au fost extinse măsurile asigurătorii asupra altor bunuri puse la dispoziție de S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploieşti."

Printre aceste alte bunuri puse la dispoziție de Petrotel, probabil că se află și cantitatea de 21,8 mii tone de țiței asupra căreia s-a pus un nou sechestru în valoare de 16 milioane de dolari.

Probabil că suma de 16 milioane de dolari reprezintă suma asupra căreia s-a ridicat parțial sechestrul asigurător asupra conturilor companiei și este menită a acoperi drepturile salariale și necesarul financiar pentru ca "S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploiești să îşi desfășoare activitatea curentă în condiții de normalitate cu terții".

Și ridicarea sechestrului impus asupra celor 17,6 mii tone ar putea face parte din aceeași aceeași tentativă a instituțiilor (obligate prin lege și să impună sechestru, dar și să nu afecteze prin acesta cel puțin drepturile salariaților) de a permite Petrotel să-și desfășoare în continuare activitatea în condiții de normalitate cu terții. Cele 17,6 mii tone reprezintă cantitatea necesară desfășurării activității Petrotel timp de 3 zile la capacitate maximă sau timp de o săptămână la jumătatea capacității de producție.

Petrotel are o capacitate de producție de 2,4 milioane tone anual, în 2013 find utilizată doar aproximativ 80% din aceasta.

CSM se sesizează la solicitarea mass-media

Cu toate acestea, Consiliul Superior al magistraturii (CSM) a intrat în jocul jurnalistico-politic din jurul acestui caz, anunțând că s-a sesizat, la solicitarea mas-media în privinţa declaraţiilor premierului Victor Ponta legate de dosarul Lukoil şi de sechestrul pus asupra unor bunuri ale companiei şi va hotărî, în şedinţa de joi, dacă va cere Inspecţiei Judiciare referitor la o eventuală afectare a independenţei procurorului de caz.

"Având în vedere solicitările unor reprezentanţi ai mass media cu privire la poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţă de declaraţiile publice ale Premierului României din data de 6 octombrie 2014, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului faptul că aceste aspecte vor fi puse în discuţie în şedinţa Plenului CSM din data de 9 octombrie 2014, urmând a se lua o hotărâre cu privire la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusă independenţei procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil", informează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), într-un comunicat de marţi.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, despre dosarul Lukoil, că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea prsoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Ponta a făcut referire şi la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentând: "Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România".

"Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.)...eu sper să fie doar cu "Fiat Justitia", fără să piară şi lumea numai din asta", a spus premierul, citat de Mediafax.

Petrotel avea în 2013, potrivit datelor MFP, 468 de angajați. Împreună cu ceilalți angajați ai celorlalte firme ale Lukoil care sunt legate de rafinărie, numărul ar putea ajunge undeva la 1.000 de angajați. Premierul Ponta, când avansează cifra de 2.500 de angajați, probabil că se referă și la salariații firmelor furnizoare ale Lukoil.

 

Tag Cloud