Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04272024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Socar, prezentă și pe piața din România, a folosit banii luați de la Lukoil pentru a achita anticipat un împrumut luat de la 2 bănci americane pentru a putea procesa țiței rusesc

Socar, prezentă și pe piața din România, a folosit banii luați de la Lukoil pentru a achita anticipat un împrumut luat de la 2 bănci americane pentru a putea procesa țiței rusesc

Compania petrolieră azeră Socar a returnat anticipat la finalul anului trtecut, cu 2 ani înainte de termen, un împrumut sindicalizat de 1,3 miliarde de dolari luat de la băncile americane Citi și JP Morgan cu doi ani înainte de termen, în aceeași perioadă în care firma azeră a primit un împrumut similar de la gigantul rus Lukoil, susține Reuters, citând trei surse bancare.

De ce este important Relațiile dintre Socar și Lukoil par a se intensifica în ultimul timp, potrivit presei locale, compania azeră fiind interesată de preluarea celui mai important activ deținut de grupul rus în Europa, rafinăria de la Burgas (Bulgaria), cea mai mare din regiune. Gigantul rus mai deține în regiune și rafinăria Petrotel din Ploiești. Este însă puțin probabil ca azerii să fie interesați și de preluarea acesteia, dată fiind capacitatea ridicată a rafinăriei bulgare.

Mai este interesant Cifra de afaceri dintre România și Azerbaidjan a crescut cu aproape 50% în 2023, atingând nivelul de 700 milioane de dolari, în special ca urmare a activității Socar pe piața autohtonă, unde deține o rețea de benzinării și mai multe depozite de combustibil.

Potrivit Reuters, atât Citi și JP Morgan, cât și Socar și Lukoil au refuzat să comenteze pe această temă.

Sursele agenției de presă susțin că n u există niciun indiciu potrivit căruia oricare dintre cele 2 tranzacții ar fi încălcat sancțiunile financiare impuse de SUA sau de comunitatea internațională împotriva companiilor care au afaceri cu Rusia.

Plata anticipată a împrumutului luat de la băncile americane a avut însă ca principal efect reluarea vânzărilor de țiței rusesc către rafinăria Star pe care Socar o deține în Turcia, într-un moment în care alte rafinării din întreaga lume evitau petrolul rusesc.

Anul trecut Star a încetat să cumpere țiței rusesc la cererea copnsorțiunului bancar american de la care se împrumutase.

„Star a fost concepută pentru a procesa petrolul rusesc, drept urmare a apărut o mare problemă atunci când băncile occidentale i-au solicitat stoparea rafinării petrolului rusesc”, a declarat una dintre cele trei surse Reutres.

Citi și JPMorgan au împrumutat rafinăria deținută de Socar în Turcia în 2021 pe o perioadă de cinci ani.

Rafinăria Star a fost construită în 2018 și poate procesa 200.000 de barili pe zi, ceea ce o face una dintre cele mai mari rafinării construite în Europa în ultimii ani.

Turcia a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol din Rusia de când au fost impuse sancțiuni internaționale în 2022, iar Europa a încetat să mai cumpere. India și China au devenit, de asemenea, mari importatori de petrol rusesc.

Tag Cloud