Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Veste proastă pentru România și Europa: Statele exportatoare de gaze nu vor să decupleze prețul gazelor de cel al petrolului

Veste proastă pentru România și Europa: Statele exportatoare de gaze nu vor să decupleze prețul gazelor de cel al petrolului

20130212 - Gazprom

După eșecul răsunător al Nabucco de săptămâna trecută, România și, în general, Uniunea Europeană, au mai primit astăzi o lovitură dificil de suportat. Statele cele mai mari exportatoare de gaze naturale din lume au anunțat că nu intenționează să renunțe la formula lor de calcul, care leagă prețul gazelor de cel al petrolului, în pofida proceselor pierdute la diferite curți de arbitraj pe această temă, în urma cărora Gazprom de exemplu a fost nevoită să plătească nemților de la RWE AG despăgubiri de un miliard de euro.

În condițiile evoluției descendente a prețului gazelor naturale, ca urmare a revoluției gazelor de șist în SUA sau a tehnologiei de lichefiere a gazului în Australia, cartelul statelor exportatoare încearcă să impună un prag minim al prețului la gaze, legat de pragul minim pe care și-l permit statele OPEC la țiței. România, care importă 27% din gazele naturale comercializate pe piața internă din Rusia se află și așa într-o situație destul de ingrată, achiziționând gazul nu direct de la Gazprom, ci prin intermediari. 

Întâlnirea de astăzi a marilor exportatori de gaze naturale este găzduită de președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, și la ea participă președinții Boliviei, Guineei Ecuatoriale, Iranului și Venezuelei, precum și prim-ministrul Libiei, și reprezentanți din partea altor membri, printre care Algeria, Egipt, Nigeria, Oman, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Trinidad & Tobago, a precizat Iuri Ushakov , consilierul pentru politică externă al lui Putin, citat de Bloomberg.

Legarea prețurilor gazelor de petrol va domina piața "pe termen lung", acest sistem oferind cumpărătorilor transparență, au declarat participanții înaintea summit-ului. Cu toate acestea, Gazprom a alocat mai mult de 200 de miliarde de ruble (6 miliarde dolari) pentru posibile reduceri ale prețului gazelor exportat în Europa, o sumă aproape dublă față de cea din 2012, de doar 114 miliarde de ruble, a declarat directorul financiar al Gazprom Andrey Kruglov. 

Analiștii consideră că deciziile curților de arbitraj vor conduce la ieftinirea gazelor pe Bătrânul Continent, în pofida încăpățânării statelor exportatoare și în special a Rusiei de a lega în continuare prețul gazelor de cel al petrolului. Asiaticii ar putea privi cu invidie la noile prețuri practicate pe piața europeană, susține Trevor Sikorski , analist la Energy Aspecte Ltd. din Londra.

Decizia dată în cazul RWE-Gazprom "creează un precedent pentru restul Europei și ar trebui să pună capăt la 40 de ani de istorie de indexare a prețului gazelor în funcție de evoluția prețului petrolului", susține Alberto Gandolfi, analist la UBS AG din Londra. Aproximativ 85 la suta din achizițiile de gaze din zona euro se bazează pe indexarea legată de prețul petrolului, iar trecerea la prețurile tranzacționate (și nu indexate) pentru gaze ar putea aduce o economie de 12 miliarde de euro pe an consumatorilor europeni.

Grupul țărilor exportatoare de gaze naturale (GECF) a fost înființat la începutul acestui secol și s-a dorit o oglindire a OPEC în acest domeniu. Numai că el a fost mult mai ineficient în politicile sale de majorare a prețurilor, comparativ cu mult mai vechiul său organism omolog.

GECF are 13 membri, care dețin împreună aproximativ 60 la suta din rezervele globale de gaze naturale.

Tag Cloud