Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale România plătește cel mai mare preț din Europa pe gazele importate din Rusia: cu 6 euro/MWh peste cel achitat de Ungaria

România plătește cel mai mare preț din Europa pe gazele importate din Rusia: cu 6 euro/MWh peste cel achitat de Ungaria

România este țara europeană care a plătit cel mai ridicat preț pe gazele importate, de proveniență rusească, de 23,88 euro/MWh în al doilea trimestru al anului, cu 1 euro/MWh peste prețul achitat de bulgari și cu nu mai puțin de 6 euro peste cel cu care Gazprom îi taxează pe maghiari, arată un raport al Comisiei Europene.

Prețul achitat de România are mai multe explicații. În primul rând, istoric Romțnia importă gaz rusesc doar sezonier și cantități mici în comparație cu celelalte state europene, care se bucură de un discount.

În plus, România nu se numără printre restul statelor est-europene care au solicitat Comisiei Europene intervenția pe lângă Gazprom pentru deconectarea prețului gazelor de cel al petrolului și recalcularea acestuia în funcție de prețurile de pe hub-urile europene.

Așa se face că, în timp ce România a achitat un preț de 23,88 euro/MWh, Bulgaria a plătit unul de 22,86 euro/MWh, iar Grecia, unul de 22,22 euro/MWh.

Paradoxal, gazul vândut de Gazporm în Grecia și Bulgaria traversează România, prin conductele Isaccea-Negru Vodă, ceea ce, din punct de vedere al costurilor de transport, ar fi trebuit să conducă la o creștere a prețurilor pentru statele vecine.

Ungaria, în schimb, a achiziționat în trimestrul al doilea, gaz rusesc la un preț de doar 17, 9 euro/MWh, iar Slovacia la unul de 17,11 euro/MWh. Cehia a reușit chiar să obțină un preț mai mic de 15 euro/MWh (14,69 euro/MWh).

Ecartul de preț de import dintre România și Ungaria este principalul motiv pentru care importul de gaze rusești s-a mutat de pe ruta ucraineană pe cea maghiară. A devenit mai ieftin ca România să cumpere gaze rusești din Ungaria, care le importă la un preț mai competitiv.

În perioada aprilie-mai, potrivit datelor ANRE, România a importat peste 4,6 TWh de gaze la un preț de 94,09 lei/MWh în aprilie, 89,11 lei/MWh în mai și 82,08 lei/MWh în iunie.

Prețul din raportul CE este probabil cel de import de pe ruta ucraineană. Așa se explică diferențele dintre raportările CE și cele ale ANRE.

Începând din luna aprilie, peste 90% din gazul importat de companiile românești a avut ca proveniență UE (Ungaria și Bulgaria).

Evoluția importurilor, dar și a prețurilor de import pare la prima vedere paradoxală, România înregistrând în luna iunie cel mai redus consum lunar de gaze naturale din istoria modernă, de doar 4,1 TWh, în scădere cu o treime față de cel din perioada similară a anului trecut, când s-au consumat 6 TWh. Principala cauză: reducerea consumului de gaze de pe piața concurențială cu amănuntul, de la 5 TWh la doar 3 TWh.

Precedentul record negativ a fost înregistrat în iunie 2017, când România a consumat 5,3 TWh, o cantitate cu peste 30% mai mare decât în cea intrată în consum în iunie 2019.

Consumul de gaze de pe piața concurențială cu amănuntul s-a prăbușit practic în prima jumătate a acestui an, de la aproximativ 12 TWh în luna ianuarie la 3 TWh în luna iunie, în urma plafonării prețurilor pe piața reglementată la 68 de lei/MWh, dublată de o explozie a prețurilor de pe piața concurențială.

Tag Cloud