Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed09182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Familia Rockefeller, care a devenit ultrabogată din petrol, face "traseism energetic" și se alătură luptei contra "schimbărilor climatice"

Familia Rockefeller, care a devenit ultrabogată din petrol, face "traseism energetic" și se alătură luptei contra "schimbărilor climatice"

Rockefeller Oil

Moștenitorii familiei Rockefeller, a cărei imensă avere a fost făcută în bună măsură din exploatarea țițeiului, au anunțat că își vor lichida toate investițiile din sectorul combustibililor fosili, urmând să reinvestească banii în proiecte de energie verde.

Rockefeller Brothers Fund a anunțat că se va alătura unei coaliții de miliardari filantropi, care s-au angajat să renunțe la active din domeniul energiei fosile în valoare totală de 50 de miliarde de dolari, într-o perioadă de cinci ani, prin diferite metode. Anunțul a fost făcut luni, cu o zi înainte de deschiderea oficială a summit-ului ONU dedicat "schimbărilor climatice", înlocuitorul oficial al expresiei "încălzire globală".

Coaliția, intitulată Global Divest-Invest, este formată în prezent din circa 650 de persoane și 180 de instituții. De la începutul anului, angajamentele de dezinvestire din industria de petrol și gaze ale fondurilor de pensii, asset managerilor, grupurilor religioase și marilor universități membre ale coaliției s-au dublat, potrivit BBC.

În mai, Universitatea Stanford a anunțat că nu va mai investi nici un cent din fondul ei de investiții, în valoare totală de 18,7 miliarde de dolari, în acțiuni ale companiilor specializate în minerit de cărbune.

Ironie

Ca prim pas în noua strategie ecologistă de investiții, Rockefeller Brothers Fund își va vinde activele din sectorul minier și din cel al țițeiului extras din nisipuri bituminoase, două industrii care se află în topul emitenților globali de gaze cu efect de seră. Potrivit Fundației, deși Rockefeller Brothers Fund ar putea rămâne cu unele plasamente marginale în aceste sectoare, obiectivul este reducerea acestui tip de investiții la sub 1% din portofoliul total până la finalul acestui an.

Directorul Rockefeller Brothers Fund, Stephen Heintz, spune că decizia de a ieși din business-urile legate de energia fosilă este în linie cu dorințele întemeietorului dinastiei, mogulul petrolier John D. Rockefeller.

"Suntem convinși că, dacă John D. Rockefeller ar fi trăit astăzi, ar fi decis la rândul său, fiind un antreprenor vizionar și temerar, să își vândă afacerile petroliere și să investească în energie regenerabilă, curată", a declarat Heintz.

Pe de altă parte, directorul Rockefeller Brothers Fund a recunoscut că toată lumea a remarcat ironia faptului că o fundație filantropică finanțată dintr-o avere construită pe exploatarea țițeiului va fi leaderul unei mișcări care promovează renunțarea la sursele fosile de energie.

"Imperativ moral" printre țopăituri

Fundația Rockefeller a fost înființată în 1940 de către fiii lui John D. Rockefeller. La 31 iulie 2014, fondul avea în administrare active totale în valoare de 860 milioane de dolari.

"Există un imperativ moral, aceea de a păstra sănătatea planetei", a spus Valerie Rockefeller Wayne, stră-stră-nepoată a lui John D. Rockefeller și unul dintre custozii Rockefeller Brothers Fund.

La evenimentul public organizat pentru lansarea anunțului cu privire la renunțarea de către familia Rockefeller la investițiile din domeniul combustibililor fosili, atmosfera a fost mai mult decât animată, comentează BBC, cu urale, aplauze și chiar țopăituri.

Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu s-a adresat adunării prin video și a declarat că decizia Rockefellerilor reprezintă "un punct de cotitură în tranziția spre o nouă economie a energiei, justă și echitabilă".

"Nu sunt niște caraghioși, acești oameni se pricep la bani și au recunoscut astfel că energia verde reprezintă viitorul", a spus, la rândul său, actorul Mark Rufallo, stârnind încă un rând de aplauze, ovații și țopăituri.

Gest simbolic, PR perfect

Eric Pooley, vicepreședinte al Environmental Defense Fund, a declarat că vânzările de active anunțate nu vor avea un impact financiar imediat asupra companiilor vizate din domeniul combustibililor fosili.

"Este un demers vizionar pe termen lung, în sensul că vizează momentul în care companiile de petrol și gaze și cele miniere vor fi nevoite să-și schimbe în profunzime modelul de business", a comentat Pooley.

Acesta a adăugat că anunțul celor de la Rockefeller este simbolic și că momentul a fost perfect ales, în preajma summit-ului ONU privind clima, pentru a atrage atenția opiniei publice a acestui subiect. Pooley a mai spus că este meritul liderilor coaliției Global Divest-Invest pentru foarte buna organizare a evenimentului din punct de vedere al relațiilor publice.

Nu toate universitățile sunt de acord

Mișcarea care a dus la formarea coaliției Global Divest-Invest a debutat în campusurile universitare americane în 2011. Cu toate că unele colegii cu orientare mai de stânga au făcut anunțuri privind renunțarea la investițiile lor din sectorul energiei fosile, instituțiile mai mari s-au arătat mai degrabă reticente în a se alătura demersului.

De exemplu, Universitatea din California a decis, săptămâna trecută, să își mențină plasamentele în active din industria combustibililor fosili, în pofida demersurilor studenților care doresc ca școala să nu mai plaseze bani în petrol, gaze și cărbune.

Aceeași decizie a fost luată de cei de la Harvard. Președintele Universității, Drew Faust, a declarat că renunțarea la investițiile Universității în sectorul energiei fosile nu ar fi o decizie bună și că există alte metode de combatere a schimbărilor climatice.

Tag Cloud