Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu07252024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Eldorado Gold, peste 1,5 mil. $ profit la Deva. ANRM a renunţat la proces iar Ernst & Young a fost schimbat cu KPMG

Eldorado Gold, peste 1,5 mil. $ profit la Deva. ANRM a renunţat la proces iar Ernst & Young a fost schimbat cu KPMG

Cariera aur Certej

Canadienii de la Eldorado Gold au liber să mai caute aur la Certej, după ce Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a renunţat la procesul prin care a cerut anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de lângă Deva. Interesant e că avocaţii canadienilor au fost cei de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen unde lucrează şi avocata Ana Diculescu-Şova, nimeni alta decât mama lui Dan Şova, actualmente şef de campanie al PSD pentru alegerile electorale. Întrebarea este dacă nu cumva şi acţiunea iniţială a ANPM de cererea de anulare a autorizaţiei nu a fost tot ceva pur electoral, mai ales că în toamna anului 2012 a fost un adevărat scandal din cauza acordului de mediu primit pentru exploatarea de aur de la Certej.

Până una alta, canadienii căutători de aur îşi văd de treabă, aşa cum şi-au văzut şi până acum. Aşa se face că deşi ANRM a aprobat abia în februarie 2013 trei licenţe de concesiune pentru explorare din perimetrele Deva, Muncel şi Brad, canadienii au şi obţinut un profit net de peste 1,5 milioane de dolari anul trecut.

Să fim mai precişi. Compania Deva Gold, ai cărei acţionari sunt canadienii de la Eldorado (80,5%), Minvest Deva (19,25%) şi Cartel Bau din Cluj (0,25%), a avut anul trecut un profit net de circa 5 milioane de lei şi venituri de 82 milioane de lei.

Potrivit unui document consultat de Energy Report, profitul va fi folosit în mare parte pentru a acoperi pierderile din anii trecuţi, când activitatea a fost mai redusă. Potrivit aceluiaşi document, canadienii au ales să schimbe şi auditorul extern pentru anul 2014, astfel că au renunţat la Ernst & Young în favoarea KPMG.

ANRM a aprobat în februarie 2013 trei licenţe de concesiune pentru explorarea resurselor de minereuri polimetalice din perimetrele Deva, Muncel şi Brad, din judeţul Hunedoara, companiei European Goldfields Deva. Eldorado a cumpărat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej. Tranzacţia a fost finalizată în februarie 2013.

Cum în toamna anului 2012 s-a creat un mare scandal legat de aceşti canadieni, în septembrie 2012, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, în regim de urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Apoi, acelaşi minister i-a dat în judecată pe canadieni şi a cerut anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej. Teatrul cu Tribunalul nu a durat prea mult căci după un an, ministerul a renunţat la judecata cu canadienii apăraţi de casa de avocatură unde activează şi mama lui Dan Şova, actualmente şef de campanie al PSD pentru alegerile electorale.

Eldorado Gold, cu acţiuni tranzacţionate la New York Stock Exchange şi Toronto Stock Exchange,  este o companie de explorare, dezvoltare şi producţie a aurului, cu activităţi în Turcia, China, Grecia, Brazilia şi România.

Doar în primele trei luni ale anului curent, Eldorado a avut venituri de 280 milioane de dolari iar profitul net a fost de 31,3 milioane dolari.

Veniturile din vânzările de aur ale companiei au fost de 248 milioane de dolari după ce canadienii au vândut în ianuarie – martie 190.628 uncii de aur (circa 31,1 grame) la preţul mediu de 1.299 dolari.

 

Tag Cloud