Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Apa Nova de California: Tariful la apă în Los Angeles va fi majorat anul viitor din cauza reducerii consumului

Apa Nova de California: Tariful la apă în Los Angeles va fi majorat anul viitor din cauza reducerii consumului

Bulgaria Veolia BUUN

Locuitorii din statul american California s-au confruntat în 2015 cu al patrulea an consecutiv de secetă accentuată. Autoritățile au impus măsuri draconice de raționalizare a consumului de apă, care au fost în bună măsură respectate de rezidenți, fie ei persoane fizice sau companii. Rezultatul a fost reducerea semnificativă a consumului de apă la nivelul statului.

Numai că, recent, Departamentul de Apă și Electricitate din Los Angeles a anunțat că, din cauza disciplinei cu care clienții și-au redus consumul de apă, agenției i-au scăzut drastic veniturile. Și că, pentru a acoperi deficitul financiar, Comisia de Reglementare în domeniu a statului a decis o majorare a tarifului la apă în 2016 cu 3,16%, scrie Los Angeles Times.

"Nu avem cum să facem altfel rost de banii necesari pentru a menține în funcțiune sistemul public de alimentare cu apă", a declarat Neil Guglielmo, director pentru buget, tarife și planificare financiară la Departamentul de Apă și Electricitate din Los Angeles.

Departamentul a încasat cu circa 111 milioane dolari mai puțin de la consumatori față de cât își bugetase la începutul anului, din cauza raționalizării consumului de apă, care a scăzut cu circa 10%. Oficialii Departamentului spun că au nevoie de acești bani pentru acoperirea costurilor fixe presupuse de asigurarea serviciului public de apă, cum ar fi reparații de țevi, mentenanță la apeducte și activități de tratare și reciclare a apelor uzate.

O reglementare locală din Los Angeles permite companiei de utilități deținute de municipalitatea din Los Angeles să ajusteze tariful la apă pentru a-și acoperi deficitul creat de reducerea consumului de apă.

Ceva familiar bucureștenilor, de exemplu, unde contractul de concesiune a serviciului public de apă semnat de primăria Capitalei cu Apa Nova prevede că scăderea volumelor de apă vândute permite concesionarului să ajusteze corespunzător tariful, în vederea acoperirii costurilor fixe.

În decembrie 2013, Apa Nova a scumpit tariful pentru serviciul de apă și canal din București cu 5,25%, la 5,61 lei/mc plus TVA, tocmai din cauza reducerii consumului de apă în Capitală.

Foștii directori generali ai Apa Nova, Bruno Roche și Laurent Lalague, sunt suspectați de DNA de cumpărare de influență. În referatul prin care DNA a cerut arestarea preventivă a fostului trezorier PNL, Vlad Moisescu, a fostului consilier al primarului general Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, și a intermediarului Ovidiu Semenescu, procurorii susțin că directorul general al Apa Nova, Bruno Roche, autoriza personal plăți care reprezentau, în realitate, mită pentru politicieni.

Tariful fără TVA al apei potabile în Capitală, aprobat de autorități și încasat de Apa Nova, concesionarul serviciului public de apă și canalizare din București, s-a majorat cu 125% din 2008 până în prezent.

Este perioada în care, potrivit procurorilor DNA, Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei, dar și fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, ar fi făcut trafic de influență în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obținând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituțiile publice, avize, autorizații și hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Astfel, între 2008 și 2015, tariful fără TVA al apei potabile în București s-a majorat de la 2,06 lei la 4,64 lei/mc.

Tag Cloud