Bloomberg: Benzina s-a ieftinit în ultimele luni în România, țara noastră a coborât un loc în clasamentul mondial al poverii plinului la pompă
- Detalii
- Publicat în 25 June 2013
În al doilea trimestru al acestui an, România a coborât un loc în clasamentul mondial al statelor cu cea mai scumpă benzină, de pe 33 pe 34, dar și în cel al poverii financiare a prețului combustibilului, respectiv de pe 8 pe 9, potrivit unui clasament periodic întocmit de cei de la Bloomberg.
Astfel, în iunie, în România, prețul mediu al benzinei regular se cifra la 6,48 dolari/galon, în scădere față de nivelul de 6,70 dolari/galon consemnat în februarie, ceea ce a făcut ca România să coboare de pe locul 33 pe locul 34 în topul Bloomberg al statelor cu cea mai scumpă benzină, în cifre absolute.
Din punct de vedere al poverii pe care o reprezintă benzina în bugetul românilor, situația s-a îmbunătățit ușor, de asemenea, România coborând de pe 8 pe 9 în topul Bloomberg. Achiziționarea unui galon (circa 3,78 litri) de benzină reprezintă acum, în medie, 26,97% din venitul mediu zilnic la nivel național din România, față de 30% în februarie.
Nu doar ușoara ieftinire a benzinei a contribuit la această evoluție, ci și majorarea venitului mediu zilnic al românilor, de la 22 la 24,04 dolari pe zi.
Cea mai scumpă benzină pe plan mondial, în prețuri absolute, rămâne cea din Turcia, unde șoferii trebuie să plătească, la nivelul lunii iunie, în medie, 9,98 de dolari pentru un galon de benzină, față de 9,89 de dolari în februarie.
Din punct de vedere al poverii benzinei asupra bugetelor personale, cea mai dificilă situație este cea consemnată în India, unde cumpărarea unui galon de combustibil, la un preț mediu de de 5,07 dolari/galon, reprezintă echivalentul a 116,18% din venitul mediu zilnic la nivel național.
În cealaltă zonă a clasamentului Bloomberg, cea mai ieftină benzină este cea din Venezuela (0,04 dolari/galon, reprezentând 0,13% din venitul mediu zilnic la nivel național), stat care subvenționează masiv prețul de vânzare al carburanților.
În ultima săptămână, companiile românești au decis mai multe reduceri a prețurilor carburanților, după o perioadă destul de tumultoasă în care prețurile au fost majorate ca urmare a deprecierii monedei naționale de la începutul lunii. Așa se explică faptul că, deși, potrivit Oil Bulletin, prețul în euro al benzinei din România a scăzut de la 1,278 euro pe litru pe 27 mai la 1,271 pe 3 iunie, iar motorina de la 1,3 euro pe litru la 1,28 euro pe litru, în lei prețul s-a majorat. Motivul principal, dincolo de evoluția ascendentă a prețurilor produselor petroliere pe piața regională, este deprecierea masivă a leului. În perioada 30 mai-7 iunie, leul a pierdut numai puțin de 22 de bani în raport cu euro, cursul urcând de la 4,3220 a 4,5535, echivalentul unei deprecieri de 5%.