Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04252024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina Prețul benzinei va atinge un nou record

Prețul benzinei va atinge un nou record

20130130 - new york shortcut

Deficitul de benzina cu care se confrunta cel mai important oras al Statelor Unite, New York-ul, va conduce la majorarea pretului acesteia nu numai in SUA, ci si pe Vechiul Continent. Rafinariile europene se pregatesc sa exporte capacitatea excedentara produsa ca urmare a preferintei europenilor pentru motorina pe coasta de est a SUA ceea ce va afecta si pretul benzinei din Europa.

Indicii futures ai benzinei s-au majorat cu 3,5%, ca urmare a problemelor cu care se confruntă cea de-a doua mare companie de rafinare din State, Hess, atingând cel mai înalt nivel din acest an și cel mai ridicat din octombrie 2012. Majorarea prețului benzinei a antrenat și creșterea cotațiilor petrolului: ICE Brent cu lirare în luna martie a atins un vârf de 114,49 dolar pe baril, în timp ce Nymex WTI, to cu livrare în luna martie s-a situat la 97,82 dolari pe baril.

“Inchiderea rafinăriei Hess din apropierea New York-ului și în special anunțul scurt făcut de acționari (care au comandat un audit intern împotriva managementului companiei - n.r.), a surprins piața”, a declarat Gareth Lewis-Davies, commodity strategist la BNP Paribas, citat de Financial Times.

Rafinăriile europene se pregătesc să acopere deficitul de ofertă din SUA

Efectele se văd nu numai pe continentul american, ci și pe vechiul continent. Prețul benzinei s-a majorat și în Europa, în anticiparea deciziei companiilor de rafinare europene de a aloca o parte din producție pentru acoperirea deficitului de ofertă din nord-estul Statelor Unite ale Americii.

Inchiderea rafinăriei Hess Port Reading este doar ultima dintre veștile negative primite de piață de la sectorul de rafinare de pe coasta de est a SUA. Iar marii consumatori au început să-și ia măsuri de siguranță. Anul trecut, Delta Air Lines, de exemplu, a achzionat de la Phillips 66, o rafinărie în apropiere de Philadelphia, cu o capacitate de rafinare de 185.000 barili pe zi, pentru a-și face hedging pe costurile din ce în ce mai ridicate la combustibili.

Rafinăria de pe coasta de est nu este singura închisă de Hess, compania decizând și încetarea activității rafinăriei din Caraibe.

Norocul New York-ului: excedentul de benzină din Europa

Port Reading, deși nu avea o capacitate de rafinare prea mare, de numai 50.000 de barili pe zi, avea o importanță deosebită pentru furnizarea rapidă de combustibil către cel mai important oraș al SUA, New York. Iar deficitul de benzină cu care se confruntă în prezent New York-ul nu poate fi alimentat de rafinăriile din regiunea vestică și de mijloc a SUA, pentru că deja conductele care leagă această zonă de New York funcționează la capacitate maximă.

New York-ul ar putea apela la rafinăriile din Golful Mexic însă, susțin analiștii, importurile din Europa ar putea fi mai ieftine. În prezent, rafinăriile europene produc mai multă benzină decât solicită piața, ca urmare a deplasării cererii europene predominant către motorină.

In Romania, OMV Petrom a majorat deja, in urma cu doua zile, pretul benzinei, reducand in schimb, pretul motorinei.

Tag Cloud