Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Iranul ar putea exporta gaze în Europa, reducând dependența UE de Gazprom

Iranul ar putea exporta gaze în Europa, reducând dependența UE de Gazprom

ET08310 Cala

Visul europenilor de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz natural și diminuare a monopolului deținut în prezent de Gazprom pe piața UE ar putea deveni realitate, UE primind o mână de ajutor de unde se aștepta mai puțin: din Iran.

După ce anul trecut, statele membre UE au fost principalele susținătoare, alături de SUA, ale embargoului impus Iranului, ridicarea parțială a acestuia în 2014 ar putea ajuta nu numai marile companii europene, aflate deja în negocieri cu Iranul pentru concesionarea unor câmpuri, ci și consumatorilor europeni.

Iranul se află în negocieri avansate cu Turcia pentru a putea exporta gaz natural pe pe piața europeană, susține ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Taner Yildiz, citat de agenția de presă azeră Trend. Potrivit ministrului turc, acest proiect este important pentru ambele părți, însă în prezent nu există nici un acord semnat, deși negocierile se află într-un stadiu avansat.

Divergențe turco-iraniene pe tema prețului

Posibilitatea exportării gazelor iraniene în UE prin tranzitarea Turciei ar putea avea legătură cu tentativele de soluÈ›ionare a divergenÈ›elor dintre Iran È™i Turcia pe tema gazelor furnizate de statul asiatic celui european. 

Astăzi, 17 februarie, Curtea Internațională de Arbitraj va analiza plângerea depusă de Turcia Iranului cu privire la prețul gazelor naturale. În cazul în care instanța de judecată emite o decizie în favoarea Turciei, Teheranul va trebui să efectueze o reducere de aproximativ 30% gazelor furnizate Turciei.

Pe baza deciziei instanței, Turciei i se pot returna peste 2 miliarde dolari plătiți deja pentru achiziționarea de combustibil.

Ankara a făcut apel la Curtea Internațională de Arbitraj de la prețul de gaz iranian în martie 2012.

PreÈ› de 490 de dolari pe mia de metri cubi

Acordul cu privire la furnizarea anuală de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Iran în Turcia a fost semnat în 1996.

Chiar dacă prețul gazelor naturale plătit de Ankara nu este public, potrivit presei din Turcia, guvernul de la Ankara cumpără gaz iranian la un preț de 490 dolari pe 1.000 de metri cubi.

Turcia a importat 7,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Iran în 2012, potrivit BP Energy Outlook. Anterior, ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Taner Yildiz, a declarat că țara a importat aproximativ 4,5 miliarde de dolari de gaz din Iran în 2013.

În total, Turcia a importat 38,42 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2013, comparativ cu 43,09 miliarde de metri cubi în 2012. Volumul consumului de gaz în 2013 s-a ridicat la 37.96 miliarde de metri cubi, comparativ cu 41.44 miliarde de metri cubi în 2012.

Tag Cloud