Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04252024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Opoziția rusă: Gazprom depășește Olimpiada de la Soci la capitolul cheltuieli "cu dedicație"

Opoziția rusă: Gazprom depășește Olimpiada de la Soci la capitolul cheltuieli "cu dedicație"

Gazprom

Gigantul Gazprom este marele campion rus al investițiilor ineficiente, în special de infrastructură, irosind sume comparativ cu care cele 51 de miliarde de dolari cheltuite cu organizarea Olimpiadei de iarnă de la Soci par o cifră modestă, reiese dintr-un raport al partidului RPR Parnas, liberal de opoziție, citat de The St. Petersburg Times.

Principala critică adusă de opoziție companiei de stat ruse este inoportunitatea investițiilor în infrastructură efectuate, în special a gazoductului South Stream, care, în opinia co-președintelui RPR Parnas, Boris Nemtsov, nu va fi putea fi utilizat nici măcar la jumătate din capacitate.

În opinia liberalilor ruși, cheltuielile monumentale necesare pentru aceste mega-proiecte vor fi acoperite în mare parte de creșterea prețurilor pe piața internă de gaze, iar beneficiile vor fi culese de o mână de oameni de afaceri apropiați președintelui Vladimir Putin, răsplătiți cu contracte de construcții extrem de atractive.

Peste jumătate din cele 51 de miliarde cheltuite cu Olimpiada de la Soci, "furate"

Anul trecut, Nemtsov, fost ministru al energiei și protejat al fostului președinte Boris Elțîn, a publicat o anchetă similară referitoare la cazurile de corupție din timpul construcției infrastructurii Olimpiadei de iarnă de la Soci. Acesta a acuzat că, din cele 51 de miliarde de dolari "investite", numai puțin de 25-30 de miliarde au fost "furate", fiind dedicate clienților politici. Evident că guvernul rus a negat orice acuzație.

South Stream, de două ori mai scump decât Olimpiada

În raportul referitor la cheltuielile Gazprom, cea mai importantă acuzație este adusă în ceea ce privește construcția gazoductului South Stream, care se întinde de la câmpul Bovanenkovo ​​din Peninsula Yamal din nord-vestul Siberia de sud, trece prin centrul Rusiei, prin Marea Neagră, și ajunge până în sud-estul Europei.

"Costul întregii conducte este estimat la aproximativ 3 miliarde ruble (85 miliarde de dolari) - de două ori suma cheltuită pentru Olimpiada de iarnă de la Soci", a declarat Nemtsov.

Capacitate de transport dublă necesarului de import al UE

Fostul ministru rus al energiei susține că această conductă este cel puțin inoportună. Exporturile de gaze rusești către Europa nu depășesc 170 de miliarde de metri cubi, chiar și în anii cu consum de vârf, susține Nemtsov. Capacitățile existente, inclusiv gazoductul Nord Stream, care traversează Marea Baltică, în nordul Germaniei, se ridică la peste 250 de miliarde de metri cubi. South Stream ar oferi o suplimentare de 60 de miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă o capacitate totală care este aproape dublă volumelor transportate în prezent.

Gazul extras la Bovanenkovo ​​ar fi putut fi transportat prin intermediul infrastructurii existente, fiind necesară doar crearea unei legături către terminalul Yamburg situat în peninsula Yamal, care are deja acces la un sistem de conducte, a declarat Mihail Krutikhin, partener și analist la firma de consultanță RusEnergy. "Însă a fost preferată proiectul tehnic cea mai dificilă și costisitor", susține acesta.

Gazoductul ruso-chinez, inutil

Un alt proiect criticat pentru risipa cu care a fost realizat este gazoductul care va lega câmpul de la Kovyitkinskoye, la nord de lacul Baikal, cu Blagoveschensk, Khabarovsk și Vladivostok la est, în vederea creării unui coridor de alimentare cu gaz a Chinei. Costul estimat al proiectului este de 1,4 trilioane de ruble. "Există deja o conductă la Sakhalin la Khabarovsk și Vladivostok, care pe de o parte are o capacitate superioară volumului de gaz transportat în prezent, iar pe de alta, nu are semnat nici un contract cu China", a declarat Krutiknin. Până în prezent, construcția gazoductului ruso-chinez a fost amânată, dar ideea nu a fost abandonată.

Principalii beneficiari: doi "prieteni vechi ai lui Putin", Ziyad Manasir și Arkady Rotenberg

Principalul beneficiar acestor mega-proiecte de transport este, potrivit liberalilor ruși, un grup de lobby condus de doi "prieteni vechi ai lui Putin", Ziyad Manasir și Arkady Rotenberg, care controlează companiile Stroigazconsulting și Stroigazmontazsh, subcontractanții principali ai Gazprom în construcția de conducte.

Iar costurile, susține fostul ministru rus al energiei, vor fi suportate de populație. "Guvernul are drept scop creșterea prețurile interne la gaze la nivelul mediu din UE. Acest lucru se va întâmpla gradual. Deja, prețul gazului pe piața internă rusă se situează la un nivel cu 100 dolari pe mia de metri cubi peste prețul plătit ce consumatorii americani", crede Nemtsov.

Tag Cloud