Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Naftogas nu poate achita către Gaprom gazul importat din cauza facturilor de 3,1 miliarde de dolari neîncasate

Naftogas nu poate achita către Gaprom gazul importat din cauza facturilor de 3,1 miliarde de dolari neîncasate

naftogaz gazprom

Compania ucraineană de stat Naftogas a anunțat luni că s-ar putea afla în situația de a nu avea lichiditățile necesare pentru a achita către Gazprom importurile de gaze din Rusia din cauza facturilor neîncasate de la proprii clienți.

Anunțul vine după ce Gazprom a avertizat autoritățile de la Kiev că ar putea să invoce o clauză contractuală prin care Kievul să plătească în avans gazul importat.

Potrivit unui comunicat al Naftogas, citat de Reuters, clienții săi mari consumatori, aveau pe data de 3 februarie restanțe de aproximativ 3,1 miliarde de dolari, ceea ce pune compania ucrainează în imposibilitatea plății facturilor emise de Gazprom.

Cotidianul financiar Vedomosti, care citează un oficial Gazprom, susține că Ucraina a importat numai puțin de 2,4 miliarde de metri cubi de gaze în luna ianuarie, în valoare de 650 de milioane de dolari.

Naftogas înregistrează în total arierate de 3,35 miliarde de dolari către Gazprom, care includ și factura pe luna ianuarie.

Prieteni în urmă cu o lună

În urmă cu o lună, relațiile ruso-ucrainene păreau excelente, în condițiile în care Rusia anuța că va furniza Ucrainei gaze naturale mai ieftine cu condiția ca guvernul de la Kiev să aleagă să se alăture uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, după blocarea negocierilor privind încheierea unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.

În același timp, prețul acțiunilor Gazprom la bursă a scăzut semnificativ, investitorii așteptându-se ca, pe fondul amplelor proteste din Ucraina, gigantul rus să se vadă nevoit să efectueze ample reduceri de prețuri la exporturile de gaze destinate ucrainenilor, în timp ce aceștia din urmă s-ar putea folosi de prilej pentru a scumpi tariful de tranzit al gazelor naturale rusești destinate Europei prin sistemul de conducte al Ucrainei.

Tag Cloud