Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Romgaz speră că va plăti în 2014 pentru gazele Gazprom o sumă de două ori mai mică decât cea estimată pentru 2013

Romgaz speră că va plăti în 2014 pentru gazele Gazprom o sumă de două ori mai mică decât cea estimată pentru 2013

Romgaz import Gazprom

Valoarea sumelor care ar urma să fie plătite de Romgaz către Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG, AG, Elveția și Imex Oil Ltd., Cipru, intermediarii exporturilor de gaze naturale furnizate de Gazprom în România, ar putea fi de două ori mai mică în 2014 decât nivelul estimat pentru 2013.

Aceasta ar însemna o continuare a trendului de scădere a dependenței de importurile de gaz rusești. În 2013, România a plătit pe gazele importate de la ruși 476 de milioane de dolari, față de 953 de milioane de dolari în 2012.

Posibilitatea unei noi înjumătățiri a sumei plătită de Romgaz pe importul de gaze furnizate de Gazprom reiese dintr-o hotărâre adoptată astăzi de Adunarea Extraordinară a Acționarilor Romgaz prin care directorul general al companiei, Virgil Marius Metea, și directorul economic, Lucia Ionașcu, au fost împuterniciți să semneze nou contract de facilitate bancară care să permită deschiderea de acreditive documentare și emiterea de scrisori de garanție bancar la cererea S.N.G.N. ROMGAZ S.A., în limita sumei de 14 milioane dolari. Fostul contract avea un plafon dublu, de 29 milioane dolari, fusese semnat la data de 18.04.2013 cu RBS Bank (Romania) S.A., și avea termen de valabilitate 31.12.2013.

Suma, stabilită pe estimarea cantitativă și valorică privind necesarul achiziției de gaze naturale din import

Potrivit unui referat al conducerii Romgaz din 12 decembrie 2013, "la momentul actual nu se poate preciza care vor fi garanțiile pe care băncile le vor solicita prin ofertele ce le vor depune și nici dacă vor mai primi oferte fără solicitarea de garanții suplimentare". Cu toate acestea, se precizează că noua sumă a fost stabilită "pornind de la estimarea atât cantitativă cât și valorică pentru anul 2014 comunicată de Departamentul Comercializare Energie prin adresa nr. 32401/20.11.13 privind necesarul achiziției de gaze naturale din import de la cei doi furnizori, respectiv Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG, AG, Elveția și Imex Oil Ltd., Cipru".

Băieți deștepți de origine ruso-elvețiană și ruso-cipriotă

Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG, AG, Elveția și Imex Oil Ltd., Cipru, sunt firmele prin intermediul cărora gazul Gazprom este importat în România. Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG, AG, Elveția, este o societate mixtă înființată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) și grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale rusești țărilor sud-est europene.

Imex Oil este deținuta de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acționarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina, și face parte din imperiul mogulului rus Vitali Matsitski. 

Atât Wintershall, cât și Imex Oil, aduc gazul Gazprom în România prin conducta Isaccea-Negru Vodă.

Procedura de achiziție: selecția de oferte

Potrivit companiei, conform contractelor încheiate cu furnizorii de gaze Imex Oil Ltd., Cipru și Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG. AG, Elveția, "ROMGAZ a utilizat până în prezent acreditivul documentar ca modalitate de garantare a plății gazelor naturale din import. Acreditivele s-au emis fără constituire de cash colateral și au constituit atât un instrument de garantare cat și un instrument de plată (plata gazelor naturale din cadrul acreditivului se efectuează pe baza prezentării documentelor la bancă). În același timp activitatea curentă a companiei a necesitat emiterea de Scrisori de Garanție Bancară de bună execuție a contractelor, sau de garantare a plăților. Acestea au fost emise la cererea ROMGAZ, în cadrul aceleiași facilități bancare, fără obligativitatea constituirii de cash colateral."

Pentru contractarea acestei facilități S.N.G.N. "ROMGAZ - S.A. a solicitat, în cadrul procedurii de achiziție, oferte de la minim 3 bănci, iar procedura practicată pentru achiziția acestui tip de serviciu va fi selecția de oferte, se precizează în documentele Romgaz.

Obligațiile și garanțiile solicitate de bănci

Romgaz susține că "ofertele primite din partea societăților bancare pentru acest tip de contract, prevedeau obligații și garanții pentru S.N.G.N. "ROMGAZ-S.A., precum: ipotecă mobiliară asupra conturilor deschise la banca respectivă; gaj pe conturi; obligația de a derula prin conturile deschise la Banca o sumă egală cu valoarea medie utilizată a facilității, dar nu mai puțin de 25% din cifra de afaceri; obligația S.N.G.N. "ROMGAZ"- S.A. de a derula anual prin conturile deschise la Bancă un volum al încasărilor proporțional cu ponderea expunerii băncii în total expunere sistem bancar față de S.N.G.N. "ROMGAZ"- S.A., dar nu mai puțin de 50% din Cifra de Afaceri anuală și obligația S.N.G.N. "ROMGAZ" - S.A. de a derula în totalitate plățile și operațiunile de schimb valutar aferente acreditivelor emise în cadrul Facilității prin Bancă".

Gazprom: Vânzări în scădere la prețuri în scădere pe piața românească

Așa cum scria Energy Report încă de acum o săptămână, Gazprom Export, divizia de livrări internaționale a gigantului rus Gazprom, a vândut anul trecut României o cantitate totală de gaze naturale de 1,19 miliarde de metri cubi, cu aproape 50% mai mică decât cea livrată în 2012, de 2,17 miliarde metri cubi, pe fondul scăderii cererii și consumului de gaze în România.

Potrivit datelor publicate de Gazprom Export, în 2013, compania a livrat în România, în 2013, 1,19 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Cu un an înainte, cantitatea fusese aproape dublă, respectiv de 2,17 miliarde de metri cubi, se arată în raportul Gazprom Export pe 2012.

Din datele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), rezultă că, în primele 7 luni ale anului trecut, România a plătit pentru gaze de import un preț mediu de circa 400 de dolari/mia de metri cubi, cu 9% mai mic decât prețul mediu plătit pe întreg anul 2012 (439,5 dolari/mia de metri cubi).

Astfel, pe baza acestor date, se poate estima că, anul trecut, România a plătit pe gazele importate de la ruși 476 de milioane de dolari, față de 953 de milioane de dolari în 2012, adică de 2 ori mai puțin.

 

Tag Cloud