Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Ucraina amenință Rusia cu stoparea importurilor de gaze, rușii ripostează amenințând cu sancțiuni, aprovizionarea Europei depinde de un oligarh ucrainean

Ucraina amenință Rusia cu stoparea importurilor de gaze, rușii ripostează amenințând cu sancțiuni, aprovizionarea Europei depinde de un oligarh ucrainean

Rusia Ucraina gaze BUN

Premierul Ucrainei a amenințat că țara sa, în următorii câțiva ani, ar putea înceta cu totul să mai importe gaze naturale din Rusia, de la gigantul de stat Gazprom, dacă actualii termeni contractuali și în primul rând prețul de livrare nu sunt modificați.

„Dacă actualul preț este menținut, Ucraina ar putea stopa unilateral toate importurile de gaze din Rusia. Vă asigur că această amenințare este foarte reală”, a declarat premierul Mykola Azarov pentru agenția RIA Novosti și postul rus de televiziune Rossiya 24.

Azarov a adăugat că Ucraina plănuiește să pună capăt dependenței sale de gazele rusești îmbunătățindu-și eficiența energetică, reducând consumul de gaze, majorându-și producția internă proprie de hidrocarburi și dezvoltând surse alternative de energie.

În replică, Natalia Timakova, un purtător de cuvânt al premierului Rusiei Dmitri Medvedev, a avertizat guvernul de la Kiev că presiunile sale pentru revizuirea contractelor de import gaze naturale din Rusia ar putea avea consecințe grave pentru Ucraina.

Război vechi

„Înainte de a face astfel de declarații, partenerii noștri ucraineni ar trebui să țină cont de faptul că orice revizuire unilaterală a termenilor contractului de import gaze va fi urmată de sancțiuni”, a spus Timakova.

Kievul și Moscova au o lungă istorie de dispute cu privire la importul de gaze naturale, în special în ceea ce privește prețurile impuse de Moscova. Cele două state s-au tot certat în ultimii ani pe termenii unui contract de livrare gaze semnat în 2009.

Cel mai recent, în ianuarie anul acesta, Gazprom le-a prezentat celor de la Naftogaz, moopolul energetic de stat al Ucrainei, o factură de 7 miliarde de dolari, susținând că, potrivit contractului în vigoare dintre cele două părți, ucrainenii trebuie să plătească și pentru gazele puse la dispoziție de Gazprom, dar neutilizate de beneficiar.

Contractul din 2009 prevede că Ucraina trebuie să plătească cel puțin 33,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, chiar dacă nu utilizează în totalitate cantitatea respectivă, clauza neputând fi ajustată în funcție de nivelul real al cererii din partea Ucrainei.

În 2011, Ucraina a importat circa 40 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, iar în 2012 a redus importul la doar 25 de miliarde de metri cubi. Prețul gazelor rusești livrate în Ucraina în 2013 este de peste 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Rușii îi amenință și pe moldoveni

Și Republica Moldova trebuie să-și înnoiască în 2014 contractul de import de gaze naturale de la rușii de la Gazprom, iar statul rus se folosește de acest lucru pentru a pune presiuni pe autoritățile de la Chișinău în dosarul strângerii relațiilor dintre Moldova și UE, precum și în problema transnistreană.

Astfel, la începutul lunii septembrie, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a sugerat, cu ocazia unei vizite la Chişinău, că în cazul unui acord de asociere între Republica Moldova şi UE, Rusia ar putea înceta livrările de gaze naturale în această ţară.

„Luaţi seama să nu îngheţaţi la iarnă şi să nu pierdeţi vreun vagon în vârtejurile integrării europene în care v-aţi antrenat”, a declarat Rogozin, potrivit PRO TV Chişinău.

La apropiatul summit de la Vilnius, Moldova vrea să semneze un acord de liber-schimb și unul politic de asociere cu UE, iar clasa politică de la Chișinău speră ca Uniunea Europeană să desființeze obligativitatea vizelor de intrare în UE pentru cetățenii Moldoveni înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2014.

Aprovizionarea Europei cu gaze depinde de un oligarh ucrainean

Potrivit presei de la Moscova, citate și confirmate de Euractiv, Gazprom va furniza gaze naturale la prețuri reduse companiei deținute de un oligarh ucrainean, care anterior a acționat ca intermediar între ruși și Naftogaz, scopul fiind securizarea aprovizionării cu gaze a Europei.

Astfel, concernul Ostchem, deținut de miliardarul ucrainean Dmytro Firtash, va cumpăra 5 miliarde de metri cubi de gaze de la Gazprom, pe care le va stoca în depozite subterane, la un preț cu peste 30% mai redus decât cel plătit de Ucraina pentru a importa gaze rusești.

Anterior, CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, declarase că tranzitul exporturilor de gaze rusești către Europa este din nou în pericol, din cauza nivelului redus al stocurilor din depozitele subterane din Ucraina. Deal-ul cu Ostchem va majora acest nivel și va asigura siguranța tranzitului gazelor naturale din Rusia către Europa.

În urma achizițiilor lui Firtash, Ucraina va deține stocuri de gaze de 19 miliarde de metri cubi, nivel suficient pentru a aproviziona Europa în sezonul de iarnă 2013-2014, potrivit analiștilor de la Alfa Bank.

Gazprom asigură un sfert din necesarul de gaze al Europei și peste o jumătate din aceste exporturi tranzitează Ucraina. Restul trece prin Belarus sau prin gazoductul Nord Stream, pe sub Marea Baltică și până în Germania.

Rușii flutură și morcovul, nu doar bățul

În timpul summit-ului APEC din Indonezia (5-7 octombrie 2013), președintele Putin a declarat că, în urma consultărilor cu autoritățile Ruse, s-a decis ca Gazprom să furnizeze depozitelor subterane ucrainene gaze la prețul de 260 dolari (200 euro) pe mia de metri cubi.

Astfel, președintele rus se folosește de miliardarul ucrainean Dmitri Firtash pentru a le sugera ucrainenilor beneficiile aderării la uniunea vamală condusă de Rusia, ca alternativă la semnarea unui acord comercial cu UE.

Discountul oferit firmei lui Firtash nu este deloc o concesie din partea Gazprom, dimpotrivă, deal-ul este favorabil rușilor, întrucât astfel scapă de costurile depozitării gazelor destinate Europei, iar Ucraina nu profită cu nimic de pe urma înțelegerii Gazprom-Firtash.

Mai mult, compania potentatului ucrainean va putea vinde cu profit mare pe piața internă restul de gaze naturale cumpărate din Rusia cu discount, rămas după aprovizionarea Europei pe timpul sezonului de iarnă, sau le va putea folosi la alimentarea propriilor întreprinderi industriale.

Tag Cloud