Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Italienii de la ENI au descoperit cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Mediterana, în apele teritoriale ale Egiptului

Italienii de la ENI au descoperit cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Mediterana, în apele teritoriale ale Egiptului

Israel gaz

Gigantul energetic italian ENI a anunțat că a descoperit, în largul coastelor egiptene, ceea ce pare a fi cel mai mare zăcământ de gaze naturale cunoscut până în prezent din Marea Mediterană, care ar putea satisface cererea internă de gaze a Egiptului timp de decenii, permițând, totodată, egiptenilor să devină exportatori de gaze, inclusiv în Europa.

Potrivit ENI, descoperirea a fost făcută în perimetrul offshpore Zohr, care are o suprafață de 100 de kilometri pătrați. Zăcământul are un potențial de 850 miliarde metri cubi de gaze naturale.

"Zohr este cea mai mare descoperire de gaze făcută vreodată în Egipt și în Marea Mediterană și ar putea fi unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale ale lumii", au declarat cei de la ENI, care dețin 100% din drepturile concesiunii Zohr.

Descoperirea de pe perimetrul Zohr din apele teritoriale egiptene vine după alte câteva descoperiri majore făcute în ultimii ani în Mediterana, inclusiv în Israel, țară care se învecinează cu Egiptul. Se așteaptă ca aceste zăcăminte să aibă un impact major asupra dezvoltării economice din regiune, rezervele de gaze din Mediterana având totodată potențialul de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale ale Europei, reducând dependența UE de importurile din Rusia.

Totodată, descoperirea este de cea mai mare importanță pentru Egipt, unde revoltele de stradă au fost adesea stimulate de frecventele întreruperi ale alimentării cu curent electric, cauzate de penuria de țiței și gaze.

Potrivit ENI, zăcământul a fost descoperit la o adâncime de 1.450 de metri. Italienii plănuiesc să dezvolte rapid perimetrul, prin utilizarea infrastructurii de producție și transport deja existente în zonă, și au anunțat că este posibil să fie descoperite și alte zăcăminte.

ENI este controlată în proporție de 30% de statul italian și este cel mai mare producător străin de petrol și gaze din Africa, derulând, de exemplu, operațiuni semnificative în Libia. În 2011, ENI a făcut descoperiri masive de hidrocarburi în largul coastelor Mozambicului. În Egipt, ENI operează de peste 60 de ani și este unul dintre principalii producători de energie ai țării, cu o producție zilnică de 200.000 de barili echivalent petrol.

În iunie anul acesta, italienii au semnat cu autoritățile de la Cairo un acord în valoare de 2 miliarde de dolari, care le permite să facă lucrări de explorare în Sinai, Goldul Suez, Marea Mediterană și anumite zone din Delta Nilului. Ulterior, în iulie, guvernul egiptean a majorat prețul reglementat cu care ENI vinde gaze naturale clienților din Egipt.

"Această descoperire istorică va transforma cu totul scenariul energetic al Egiptului", a declarat CEO-ul ENI, Claudio Descalzi, care s-a întâlnit duminică cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi pentru a discuta despre masivul zăcământ descoperit de italieni.

Egiptul a devenit importator net de energie în ultimii câțiva ani, după ce, nu demult, exporta gaze naturale în Israel, precum și în alte state din regiune. În regimul președintelui Sisi, compania de gaze controlată de statul egiptean, EGAS, a redus mult producția, ceea ce a obligat autoritățile de la Cairo să raționalizeze destul de strict consumul de gaze al consumatorilor industriali.

Guvernul a încercat, totodată, să îmbunătățească aprovizionarea cu energie a țării prin reducerea subvențiilor pentru consumatori, achitarea datoriilor către furnizori străini și negocierea de acorduri de import.

"O descoperire de gaze de asemenea dimensiuni ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi deficitul de energie al Egiptului. Cel mai probabil, vor trebui mai întâi să acopere cererea internă, înainte de a-și face planuri de export. Descoperirea va submina și planurile Israelului de a exporta gaze naturale în Egipt", spune Robin Mills, analist la Manaar Energy Consulting din Dubai, citat de Bloomberg.

Companii precum Noble Energy, care dezvoltă zăcăminte de gaze din Israel, și-au accelerat demersurile privind demararea de exporturi de gaze în Egipt de la începutul acestui an. Delek Group și partenerii săi de la concesiunea Tamar au semnat un contract de export cu cumpărătorii egipteni în martie 2015.

Cea mai mare parte a producției din perimetrul Zohr va fi vândută pe piața internă a Egiptului, a declarat un purtător de cuvânt al ENI. Zăcământul va avea nevoie de o perioadă minimă de dezvoltare de cel puțin 4 ani, producția urmând să înceapă în 2020.

O parte din producție ar putea fi exportată în Italia sau alte state, sub formă de gaze naturale lichefiate, a declarat CEO-ul Descalzi, într-un interviu acordat publicației La Repubblica. ENI este partener la un terminal de lichefiere a gazelor în vederea exportului, situat pe coasta Mediteranei, la Damietta, facilitate care n-a operat niciodată tocmai din lipsă de gaze.

Cotațiile futures la gaze naturale de pe New York Mercantile Exchange au scăzut cu peste 30% în ultimele 12 luni.

Tag Cloud