Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun06162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Petroliștii americani cer autorităților SUA să le permită să exporte țiței, inclusiv în Europa

Petroliștii americani cer autorităților SUA să le permită să exporte țiței, inclusiv în Europa

exporturi titei SUA

Autoritățile americane ar trebui să ia măsuri în direcția ridicării interdicției impuse companiilor petroliere locale de a exporta țiței, interdicție care, cu scurte perioade de întrerupere, este în vigoare din 1975 încoace, a declarat CEO-ul ConocoPhillips, Ryan Lance.

Dezvoltarea exploatărilor de hidrocarburi din șisturi bituminoase este suficient de rapidă, astfel încât Statele Unite vor deveni un exportator net de energie în următorii 10 ani, a spus Lance, la un eveniment de specialitate. El a adăugat că guvernul federal al SUA nu ar trebui să se pună în calea dezvoltării industriei și a arătat că ar trebui acordate autorizații de export pentru gaze naturale lichefiate și, eventual, chiar și pentru petrol, potrivit The Wall Street Journal.

„Trăim într-o lume interdependentă, interconectată, care are nevoie de schimburi comerciale libere. Asta înseamnă că ar trebui permise exporturile de gaze naturale lichefiate și, de la un moment dat încolo, chiar și cele de petrol”, a spus Lance.

În 2011, valoarea exporturilor americane de produse petroliere a depășit-o pe cea a importurilor pentru prima oară în ultimii 60 de ani, potrivit datelor US Energy Information Administration. Iar în decembrie 2012, Statele Unite au importat mai puțin țiței decât în oricare din lunile ultimilor mai bine de 10 ani.

Pe de altă parte, o serie de reglementări interzic exportul celor mai multe sortimente de țiței brut, cu mici excepții, cum ar fi petrolul produs în anumite regiuni din Alaska sau anumite soiuri de țiței rezervate pentru livrare către Canada. Practic, cu scurte perioade de întrerupere,exporturile de țiței sunt interzise în Statele Unite din 1975 încoace.

Măsura a fost luată atunci pentru a contracara efectele embargoului instituit de statele membre OPEC asupra livrărilor de petrol către SUA, care, alături de plafoanele de preț impuse de administrația de la Washington, au creat o penurie dramatică de petrol și produse petroliere în Statele Unite. 

CEO-ul ConocoPhillips a explicat că, de exemplu, sortimentul de țiței Light Sweet Crude, cu cea mai mare puritate și de cea mai bună calitate, ar putea fi exportat în Europa, America de Sud și Mexic, unde există capacități specializate de rafinare a acestuia. Asta pentru că avântul exploatărilor de Light Sweet Crude din șisturi bituminoase a dus la supraofertă în Statele Unite, întrucât dezvoltarea infrastructurii locale necesare procesării și transportului acestui sortiment nu a fost nici pe departe la fel de rapidă.  

Cine poate să pronunțe „șist”, are o slujbă

Supraoferta de gaze naturale survenită ca urmare a avântului exploatărilor prin fracturarea hidraulică a șisturilor bituminoase a deschis perspectiva exporturilor de gaze lichefiate de către SUA, în condițiile în care prețurile la gaze pe piața americană au scăzut dramatic de la maximele atinse în 2008. Acestea sunt acum printre cele mai mici din lume, fiind extrem de atractive pentru cumpărătorii din Asia și Europa.

Însă producătorii americani de gaze naturale așteaptă încă aprobare din partea guvernului pentru a putea exporta gaze naturale lichefiate în state precum Japonia, cu care SUA nu au încheiate acorduri de liber-schimb.

Unele voci, însă, în special din industria chimică locală, au exprimat îngrijorări cu privire la riscul de scumpire a gazelor naturale pentru cumpărătorii americani, ca urmare a reducerii ofertei interne din cauza exporturilor, cu efecte negative asupra industriei americane, a cărei resuscitare din ultima vreme se bazează în bună măsură pe accesul la gaze naturale ieftine.

„Aceste temeri sunt cu totul nefondate. Resursele dovedite de gaze naturale ale SUA ajung poate și pentru o sută de ani”, a declarat Ryan Lance.

El a mai spus că extragerea de hidrocarburi din formațiuni neconvenționale, cum ar fi șisturile bituminoase, au reprezentat un punct de cotitură pentru ConocoPhillips și pentru întreaga industrie petrolieră, modificând relațiile dintre companii și state. Deși a făcut un apel la autoritățile SUA să nu împovăreze sectorul de petrol și gaze cu reglementări și taxe, el a atras totuși atenția că industria energetică trebuie la rândul ei să facă tot ce ține de ea pentru a avea o imagine bună.

„Există riscul ca societatea să nu vadă potențialul de dezvoltare al șisturilor din cauza dezinformării și a fricii, ceea ce ar însemna că s-ar pierde o importantă sursă de creștere economică și de creare de locuri de muncă. În Statele Unite, cine poate să pronunțe <șist>, are o slujbă”, a conchis Lance.

Tag Cloud