Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing ANRE dă liber la exportul de gaze românești. Prețul pentru gospodării ar putea crește

ANRE dă liber la exportul de gaze românești. Prețul pentru gospodării ar putea crește

Export gaze

Producătorii români de gaze vor avea posibilitatea legală de a-și exporta producția, ca urmare a modificării normelor în domeniu, astfel încât este de așteptat ca autoritățile europene să ridice procedura de infringement declanșată împotriva României pe această temă în noiembrie anul trecut. În plus, a fost abrogată prevederea legală potrivit căreia consumatorii casnici de gaze și producătorii de energie termică pentru populație primesc cu prioritate gaze ieftine din producția internă, pentru menținerea prețului reglementat pentru aceștia, astfel încât, teoretic, gospodăriile și centralele termice ar putea ajunge să plătească mai mult pentru gazele utilizate.

Astfel, recent a fost abrogat Ordinul ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri, al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 1284/27/160/2011 privind valorificarea cantităţilor de gaze naturale pe piaţa internă şi măsuri pentru întărirea disciplinei în sectorul gazelor naturale.

De asemenea, pe site-ul ANRE a fost publicat un nou proiect de ordin pe această temă.

Ordin abrogat

Ordinul abrogat prevedea că „Titularii de acorduri petroliere au obligaţia de a disponibiliza întreaga producţie de gaze naturale pentru asigurarea componentelor din producţia internă în structurile amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE”.

În plus, aceeeași normă abrogată stipula că „Titularii de acorduri petroliere/Furnizorii licenţiaţi au obligaţia de a pune la dispoziţia pieţei cu prioritate cantităţile de gaze naturale din producţia internă şi/sau din înmagazinare, astfel încât să fie integral asigurat necesarul de consum şi respectarea structurii amestecului lunar pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei”.

Nici una dintre cele două prevederi nu se mai regăsește în noul proiect de ordin privind valorificarea cantităţilor de gaze naturale pe piaţa internă şi modalitatea de stabilire/avizare a structurilor amestecului de gaze naturale, elaborat de ANRE.

Liber la modificarea structurii coșului de gaze pentru gospodării

În plus, a fost abrogată prevederea legală potrivit căreia consumatorii casnici de gaze și producătorii de energie termică pentru populație primesc cu prioritate gaze ieftine din producția internă, pentru menținerea prețului reglementat pentru aceștia, astfel încât, teoretic, gospodăriile și centralele termice ar putea ajunge să plătească mai mult pentru gazele utilizate.

Ordinul abrogat prevedea că „pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, structura amestecului de gaze naturale se stabileşte de ANRE, astfel încât să se asigure, până la data de 31 martie 2013, menţinerea nemodificată a valorii sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale furnizate în regim reglementat acestor categorii de consumatori, avută în vedere la aprobarea preţurilor finale reglementate în vigoare”.

Noul proiect de ordin prevede că „pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, structura amestecului de gaze naturale se stabileşte de ANRE, astfel încât să se asigure suportabilitatea costurilor legate de factura energetică, în special a celor legate de încălzirea populaţiei, şi luând în considerare Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali stabilit de către Guvern, în conformitate cu graficul de eşalonare a preţurilor producătorilor”.

Producţia internă de gaze naturale este asigurată aproape în totalitate de companiile OMV Petrom şi Romgaz Mediaş.

Prețul gazelor naturale pentru firme a fost majorat cu 5% de la 1 februarie 2013. Următoarele etape de creştere pentru anul în curs sunt 1 aprilie (cu 5%), 1 iulie (5%) şi 1 octombrie (3%).

Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie preţul să crească cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.

Guvernul Ponta sustinea ca se opune

Potrivit legislatiei europene, dar si acordului cu FMI si Comisia Europeana (CE), statul roman trebuie sa permita de anul acesta exportul de gaze. In noiembrie anul trecut, CE a declansat o procedura de infringement la adresa Romaniei pe aceasta tema, starnind reactii de nemultumire din partea Guvernului Ponta.

„Ideea este urmatoarea: exportam gaze romanesti ieftine, importam gaze rusesti la un pret triplu. Pe romaneste asta inseamna. Tine si de o strategie pe termen lung. Unii sunt mai egali ca altii, noi importam cu 450 (dolari/1000 mc) de la Gazprom, germanii cu 180. (...) Solutia actuala este o catastrofa nu doar pentru populatie, ci si pentru industrie", declara atunci premierul Victor Ponta,.

In decembrie 2011, Camera Deputatilor a aprobat un proiect de lege initiat de deputatul PSD Iulian Iancu, potrivit caruia companiile din Romania nu vor putea exporta gaze naturale pana cand nu vor fi asigurate surse alternative de import la infrastructura actuala. Initiatorul legii a sustinut, la depunerea proiectului, in aprilie 2011, ca „exportul de gaze este acum lovitura de gratie care poate fi data economiei romanesti”.

La acea data, Iancu sustinea ca masura nu va fi contestata la Bruxelles.

„Asa cum 10 tari din UE au aprobat restrictii in circulatia fortei de munca pentru Romania, argumentand prin situatia economica dificila, aceleasi argumente le vom aduce si noi”, declara deputatul PSD.

Legea a fost trimisa la reexaminare de catre presedintele Traian Basescu in ianuarie 2012, argumentul fiind ca aceasta ar constitui „un impediment in realizarea liberalizarii pietei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurentiale pe piata Uniunii Europene”.

Ulterior, in noiembrie 2012, Basescu a declarat ca, in pofida infringementului si a necesitatii de a respecta legislatia UE, inca nu exista conditiile tehnice pentru ca Romania sa exporteze gaze.

Probleme tehnice

„Pentru liniste, va pot spune ca sigur Comisia Europeana isi face treaba, pentru ca odata intrat in Uniunea Europeana trebuie sa respecti regulile jocului, dar va pot spune ca in momentul de fata, nu exista conditii tehnice pentru ca Romania sa poata exporta gaz, Romania doar poate primi gaz. Depinde de Romania cand va avea aceste conditii tehnice”, a afirmat Basescu, intrebat despre procedura declansata de Comisia Europeana.

De asemenea, el a aratat ca ar trebui întrebati despre acest lucru „cei care au privatizat Petrom”, inclusiv premierul Victor Ponta, care era sef al Corpului de control al primului-ministru in perioada guvernarii Adrian Nastase. „Pai, intrebati-i pe cei care au privatizat Petrom cand domnul Victor Ponta era sef al Corpului de control si in ce conditii au vandut si resursa subsolului, titeiul, si 50% din gazele tarii”, a spus Basescu.

Anterior, in octombrie, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, declara ca Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu 2013, dupa eliminarea restrictiilor tehnice.

„Pana la sfarsitul acestui an (2012 – n.r.) se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze”, a declarat Traicu.

Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Conectarea cu Bulgaria se afla in prezent in constructie si exista promisiuni oficiale privind finalizarea ei in iulie 2013, iar lucrarile de constructie la cea cu Republica Moldova sunt preconizate sa inceapa in luna mai si sa fie finalizate tot anul acesta.

Tag Cloud