Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Consumul de gaze naturale în Europa a scăzut cu peste 13% anul acesta, ca urmare a vremii calde și a ieftinirii cărbunelui și certificatelor CO2

Consumul de gaze naturale în Europa a scăzut cu peste 13% anul acesta, ca urmare a vremii calde și a ieftinirii cărbunelui și certificatelor CO2

Donau Chem

Consumul de gaze naturale în Europa a scăzut cu 13,5% până în prezent anul acesta, comparativ cu perioada similară din 2013, iar pe tot anul 2014 va scădea cu 11% față de anul trecut, potrivit studiului Energy Pulse derulat de Societe Generale și publicat miercuri.

Dacă estimările celor de la Societe Generale pentru întreg anul 2014 se vor dovedi corecte, asta ar însemna că vom avea de a face cu cel mai prost an din punct de vedere al consumului de gaze naturale în Europa din 2011 încoace, când consumul s-a redus cu 9,5%, scrie Les Echos. În anul de vârf de criză 2009, consumul de gaze pe Bătrânul Continent a scăzut cu 7,2%.

În ultimii doi ani, 2012 și 2013, s-au consemnat scăderi de 3,7%, respectiv 1,3%.

"Temperaturile ridicate explică în bună parte reducerea, dat fiind că europenii au consumat mai puține gaze pentru a se încălzi. Iarna blândă a făcut ca, în primul semestru al anului, să avem o reducere a consumului de gaze cu 18% față de primele 6 luni ale anului trecut", explică Thierry Bros, expert în gaze naturale al Societe Generale.

La asta se adaugă reducerea semnificată a consumului de gaze naturale din industrie, ca urmare a ritmului foarte slab de creștere economică de pe continent. În plus, a scăzut ponderea centralelor electrice pe bază de gaze în mixul energetic european, din cauza avântului producției de energie din surse regenerabile, masiv subvenționată de stat, precum și al celei a termocentralelor pe cărbune, combustibil din ce în ce mai ieftin comparativ cu gazele, inclusiv ca urmare a ieftinirii certificatelor de emisii de CO2.

"Concurența prin preț a cărbunelui își face simțite efectele în consumul de gaze naturale deja de trei ani", arată Bros. Potrivit GDF Suez, companiile europene de utilități au închis, în ultimii ani, centrale pe gaze naturale având o putere instalată totală de 70 GW.

Analistul Societe Generale este de părere că tendința de scădere a consumului de gaze va continua chiar dacă vom avea o iarnă mai friguroasă și chiar și dacă se vor închide câteva termoncentrale pe cărbune în Europa, așa cum s-a anunțat.

"Atât consumatorii casnici, cât și cei industriali fac tot mai multe economii la consumul de gaze. De asemenea, nu cred că vom vedea o scumpire rapidă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, care ar spori competitivitatea la preț a gazelor naturale în comparație cu cărbunele. În ultimii ani, estimările mele, deși mai degrabă negative, s-au dovedit a fi întotdeauna prea optimiste în ceea ce privește evoluția consumului de gaze naturale", afirmă analistul francez.

În România, potrivit celor mai recente date ale ANRE, consumul de gaze naturale a scăzut cu peste 4% în primele 7 luni ale acestui an, de la 79,172 MWh în intervalul ianuarie-iulie din 2013 la 75,828 MWh în perioada similară din 2014.

Raportul OMV Petrom, cel mai mare producător local de gaze, pe primele 9 luni ale anului indică faptul că, în trimestrul 3 al acestui an, tendința de scădere a consumului de gaze s-a accentuat. Potrivit sursei citate, consumul estimat de gaze al României a scăzut cu 24% față de T2 2014 și cu 9% comparativ cu T3 2013.

Tag Cloud