Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed09182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Seele: OMV Petrom va adopta o decizie finală de investiție în Neptun Deep dacă proiectul de modificare al legii offshore a fi adoptat. Vânzarea gazului pe piața din România - prioritară

Seele: OMV Petrom va adopta o decizie finală de investiție în Neptun Deep dacă proiectul de modificare al legii offshore a fi adoptat. Vânzarea gazului pe piața din România - prioritară

OMV Petrom va adopta anul viitor o decizie finală de investiție favorabilă în cazul proiectului Neptun Deep în cazul în care proiectul de modificare a legii offshore elaborat de guvernul Dăncilă va fi adoptat, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe cu analiștii, CEO-ul OMV, Rainer Seele, susținând că această legislație ar garanta atingerea unei rentabilități a capitalului investit de 12%.

Declarația șefului OMV este surprinzătoare din mai multe puncte de vedere. În primul rând, OMV nu poate lua o decizie de investiție în absența uneia similare a partenerului și, totodată, operatorului zăcământului, Exxon. Iar Exxon a informat autoritățile române, dar și OMV Petrom, că intenționează să-și vândă fie participația, fie firma care deține participația în Neptun Deep. Cu alte cuvinte, până la vânzarea participației de către Exxon, OMV Petrom nu poate adopta nicio decizie finală de investiție favorabilă.

În al doilea rând, în pofida promisiunilor din programul de guvernare al PNL, care s-a declarat pentru modificarea legislației în vederea începerii producției în Marea Neagră, Parlamentul are cuvântul decisiv atât în ceea ce privește instalarea noului guvern, cât și în ceea ce privește legea offshore.

Iar Seele pare să știe acest lucru: “În ceea ce privește România, chiar dacă situația nu este la fel de rea ca Brexit-ul, nu avem un guvern instalat. Nu există niciun ministru al energiei (și nici nu va exista, PNL intenționând să desființeze acest post - n.r.). Drept urmare, nu remarcăm niciun progres, în special în ceea ce privește obținerea aprobării Parlamentului pe proiectul de modificare a legii offshore. Va trebui să stăm și să așteptăm, deci. Însă nu cred că va dura o veșnicie. Dar dacă va fi instalat noul guvern și dacă (proiectul de modificare a legii offshoe - n.e.) urmează un proces de aprobare rapidă și nu va fi schimbat dramatic atunci cred că am putea avea un cadru foarte atractiv (pentru luarea unei decizii favorabile de investiție - n.r.)”

Seele s-a referit și la eventuala destinație a gazului care ar putea fi extras din Marea Neagră, subliniind preferința OMV de a vinde gazele în România, pentru a evita plata tarifelor de transport. În ceea ce privește exportul, un preț poți obține în Bulgaria și altul în Austria, a afirmat CEO-ul OMV, răspunzând la o întrebare referitoare la nivelul prețului gazelor de la care Neptun Deep devine exploatabil din punct de vedere comercial.

“Dacă luăm toate prețurile în calcul (și cel intern și cele de export - n.r.) și noul cadru fiscal (proiectul de lege al guvernului Dăncilă - n.r.) există o mare probabilitate ca noile calcule (privind exploatarea comercială a zăcământului - n.r.) să fie satisfăcătoare, ceea ce ar conduce la adoptarea unei decizii finale de investiție anul viitor”, a precizat Seele.

În ceea ce privește cifrele, CEO-ul OMV a amintit că grupul austriac a promis piețelor financiare o rentabilitate a capitalului investit de 12%, iar Neptun Deep trebuie să îndeplinească această condiție.

“Tot ce pot spune este că ponderea de gaze pe care trebuie să o exportăm, având în vedere declinul rapid rapid al producției interne în România, nu are o importanță majoră, deoarece vorbim despre dezvoltarea proiectului. Așadar, dacă mă uit la diferitele calcule, deoarece pentru exportul gazelor, trebuie să rezervi și capacități de export, iar costurile suplimentare să le incluzi în calcul, trebuie să spun că suntem foarte fericiți să vindem majoritatea gazelor pe piața din România, în special având în vedere faptul că suntem unul dintre marii jucători de pe piață și ne cunoaștem baza de clienți mai ales acolo. Aceasta este prioritatea noastră”, susține Seele.

Chiar dacă nu s-a referit precis la acest aspect, CEO-ul OMV mai are un motiv să prefere să vândă gazele pe piața internă. În acest an, OMV Petrom a vândut în acest an gaze pe piața din România cu prețuri cuprinse între 105 lei/MWh (în trimestrul al doilea al anului) și 120 lei/MWh (în trimestrul întâi, în condițiile în care prețul pe bursa de la Viena pe care chiar OMV o operează a fost de două ori mai redus, chiar și de 10 euro/MWh.

Seele pare a nu cunoaște însă precis modificările la legea offshore propuse de guvernul Dăncilă, el informând analiștii că ele “elimină cu adevărat supra-impozitarea și restricțiile la export”.

Proiectul nu elimină “cu adevărat” impozitul special pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea prețurilor la gaze, ci majorează pragul de la care se va aplica de la un preț de 45,71 lei la 100 de lei/MWh. Totodată, deductibilitățile recunoscute pentru investiții în formula de calcul a impozitului suplimentar sunt majorate de la 30% la 60%.

Similar, Seele pare a nu fi conștient de adevăratul declin al producției de gaze a OMV Petrom, care anul trecut a fost de 7%, iar în acest an a depășit 8%. Și din motive de PR, șeful CEO s-a referit la un declin natural al producției OMV Petrom de 3-5%.

“Declinul natural al producției OMV Petrom este cuprins între 3% și 5%. De ce spun 3% și 5%? În primul rând, nu depinde de (declanșarea producției în - n.r.) Neptun Deep. Neptun Deep ar compensa ratele de declin actuale. 3-5% este calculat doar pe portofoliul de bază al OMV Petrom, fără Neptun Deep. (Unde se situează declinul producției -n.r.), între 3 și 5%, depinde de cadrul legislativ pe care ni-l oferă guvernul român. În ziua în care au decis că nu mai cred într-o piață liberă, în liberalizarea pieței gazelor și au reglementat prețurile gazelor naturale a trebuit să reducem substanțial cheltuielile de capital pentru proiecte de gaze. Prin urmare, rata de declin a fost mai mare: în regiunea de 5%. Acum am văzut că guvernul a schimbat acest cadru și putem investi din nou. Prin urmare, poate că rata de declin al producție se va situa anul viitor mai degrabă în apropierea cifrei de 3%, și nu a celei de 5%”, a explicat Seele.

Potrivit unor estimări Transgaz, consultate de Profit.ro, OMV Petrom ar urma să-și înjumătățească producția în următorii zece ani, în cazul în care proiectul Neptun Deep nu va fi demarat.

Totodată, Seele a precizat că, în cazul în care nu va fi adoptată decizia finală de investiție pentru Neptun Deep, cheltuilele de capital se din România vor fi substanțial mai mici.

“Nu vom reorienta nicio cheltuială de capital (de la Neptun Deep - n.r.) către proiecte onshore de calitate inferioară ale Petrom”, a precizat șeful OMV.

Tag Cloud